Emeli a narkolepszia kockázatát H1N1-influenza

Az alvászavar egy ritka formája, a narkolepszia kockázatát növelheti a H1N1-influenza amerikai szakemberek szerint.

H1N1, influenza, narkolepszia | MTI Hírek 2011 ;8
A Stanford Egyetem orvostudományi iskolájának kutatói kimutatták, hogy a H1N1-influenzaszezon csúcsától számított öt-hét hónapon belül jelentősen megnövekszik a narkolepsziás esetek száma. Az ilyen elalvási zavarban szenvedők hirtelen és váratlanul elalszanak.

Felfedezésük ellentmond annak az Európai Gyógyszerügyi Hatóság által egy hónapja közzétett figyelmeztetésnek, amely a H1N1-influenza ellen Pandremix néven forgalmazott védőoltás mellékhatásának tulajdonítja a narkolepszia keletkezését, Európában észlelt esetek meredek növekedése kapcsán.

Az amerikai szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy a védőoltás korlátozása éppen ellentétes hatást váltana ki, növekedne az influenzás fertőzések száma.

"...Ezek az eredmények erőteljesen jelzik, hogy a légutak téli megbetegedése, köztük az A-típusú influenza, ezen belül a H1N1-fertőzés erősítheti a narkolepszia kialakulását" - írta Emmanuel Mignot az Annals of Neurology című szaklapban megjelent tanulmányban.

A stanfordi kutatók korábbi tanulmányok megállapításait idézve rámutatnak arra, hogy számos ember genetikailag hajlamos a narkolepsziára, és ki is alakul náluk, ha valami külső tényező, például fertőzés megzavarja immunrendszerüket.

A szakemberek 906 kínait vizsgáltak, akiknél 1998 és 2011 között narkolepsziát diagnosztizáltak, és megállapították a betegség kialakulásának szezonális jellegét. Legkevésbé novemberben, leggyakrabban áprilisban, az influenzaszezon csúcsától számítva öt-hét hónappal jelentkezett. A 2009-es H1N1-influenzaszezon nyomán megháromszorozódott a betegség, ám csak a tanulmányozott betegek 5,6 százaléka volt beoltva védőoltással - mutatták ki a kutatók.

Egy hónapja az Európai Gyógyszerügyi Hatóság azt javasolta, hogy húsz év alattiaknak csak akkor adják be a Pandremixet, ha más vakcina nem áll rendelkezésre, mert az oltás ritka mellékhatásaként narkolepszia jelentkezhet.

2009-ben, a H1N1-vírus globális elterjedése után világszerte mintegy 30 millió, Nagy-Britanniában több mint hatmillió adag Pandremix-vakcinát használtak fel - emlékeztetett a The Daily Telegraph brit napilap online kiadása.

Az európai hatóság vizsgálata azután indult, hogy főként Finnországból és Svédországból, de kisebb arányban Izlandról és Nagy-Britanniából is jelzéseket kapott a narkolepsziás esetek számának növekedéséről a gyerekek és kamaszok körében.
| H1N1, influenza, narkolepszia
2011-08-22 18:39:07
Kapcsolódó cikkek


Az éjszakai munka kockázata

A mesterséges fény megzavarja az éjszaka dolgozók biológiai ritmusát és befolyásolja a melatonin szintet, ezzel megnő a krónikus betegségek kialakulásának veszélye, m...


Az éjszakai nyugalmat elvitte a cica

Ha azon töprengünk, miért nem vagyunk annyira frissek reggelente, mint kellene, elkerülheti a figyelmünket egy kis szőrös álomlopó: a háziállatunk.


A horkolás veszélyei

A horkoló gyakran a humor forrása, gúnyolódások céltáblája, a valóság azonban korántsem ilyen tréfás. Az éjszakai zajos horkolás ugyanis nem csak kapcsolatokat tehet...


Az alvászavarokról általában

Az alvászavarok jellemzője az elalvás, a tartós alvás, az ébren maradás nehézsége, illetve alvás közben kóros viselkedés, például rémálmok vagy alvajárás.


Mit együnk és mit ne, hogy jól aludjunk?

Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan ételt és italt, amelytől jobban tudunk aludni, valamint azokat az ételeket-italokat is, amelyeket jobb kerülni, ha egészséges, mé...