Diabéteszt okozhat az alváshiány

Fokozottan fenyegeti a diabétesz veszélye az éjszakai műszakban dolgozókat és a sokat repülőket.

Az alváshiány és a nappal-éjszaka ritmusának eltolódása könnyen kibillenti egyensúlyából a szervezet belső óráját, ez pedig ahhoz vezethet, hogy kevesebb inzulint termel a hasnyálmirigy, és cukor halmozódik fel a vérben. A megnövekedett vércukorszint pedig diabéteszhez vezethet.

Vizsgálataik eredményét amerikai kutatók a Science Translational Medicine című szaklapban mutatták be.

A bostoni Brigham and Women\'s Hospital kutatói Orfeu Buxton vezetésével végzett vizsgálatain 21 önkéntes vett részt, akiknek célirányosan befolyásolták alvási és ébrenléti periódusaikat. Figyelték, mikor és mennyit alszanak, illetve hogy mit fogyasztanak.

A résztvevők az első napokban tíz órát alhattak éjszakánként. Majd három hét alatt fokozatosan csökkentették alvási idejüket naponta 5,6 órára, ráadásul ezt az időt hol éjszaka, hol nappal tölthették alvással.

Az alváshiány és a rendszertelen pihenési szakaszok ahhoz vezettek, hogy a szükségesnél kevesebb kalóriát égetett el a test. A kutatók szerint az anyagcsere teljesítménye annyira lecsökkent, hogy a körülmények fenntartása az önkénteseknél évi hat kilogrammos súlynövekedéssel járt volna.

A tudósok étkezés után magasabb vércukorszintet is mértek a résztvevőknél. A szakértők szerint ennek oka, hogy a hasnyálmirigy sejtjei kevesebb inzulint kezdtek termelni.

Az alváshiányból és a megzavart alvásritmusból eredő tünetek eltűntek, miután a vizsgálatban résztvevők kilenc napon át elegendőt és megfelelő ritmusban alhattak.

"Vizsgálataink alátámasztják korábbi tanulmányok eredményeit és bebizonyítják, hogy az elegendő alvás elengedhetetlen az egészség érdekében és hogy a legjobb éjszaka aludni" - írta sajtóközleményében Buxton.
| alváshiány, alvászavar, cukorbetegség, diabétesz
2012-04-16 07:11:42


Az éjszakai nyugalmat elvitte a cica

Ha azon töprengünk, miért nem vagyunk annyira frissek reggelente, mint kellene, elkerülheti a figyelmünket egy kis szőrös álomlopó: a háziállatunk.


A horkolás veszélyei

A horkoló gyakran a humor forrása, gúnyolódások céltáblája, a valóság azonban korántsem ilyen tréfás. Az éjszakai zajos horkolás ugyanis nem csak kapcsolatokat tehet...


Az alvászavarokról általában

Az alvászavarok jellemzője az elalvás, a tartós alvás, az ébren maradás nehézsége, illetve alvás közben kóros viselkedés, például rémálmok vagy alvajárás.


Mit együnk és mit ne, hogy jól aludjunk?

Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan ételt és italt, amelytől jobban tudunk aludni, valamint azokat az ételeket-italokat is, amelyeket jobb kerülni, ha egészséges, mé...


Alváslabor nyílt a Szent János Kórházban

Alváslabor nyílt a Szent János Kórházban, az intézmény csecsemő- és gyermekosztályán szakmai csoport bevonásával vizsgálják a gyerekek alvási zavarai mögött megh...


hirdetés