Növeli a demencia kockázatát idős embereknél a benzodiazepin

Másfélszeresére emeli a demencia kialakulásának kockázatát a 65 év felettieknél, ha a népszerű szorongásoldót és altatót, a benzodiazepint szedik - állapították meg tanulmányukban francia kutatók.

demencia, benzodiazepin, altató, gyógyszer | MTI Hírek 2012 ;9
A benzodiazepin hatóanyagú szereket világszerte igen elterjedten írják fel az idős embereknek: Franciaországban a 65 év felettiek 30 százaléka, Kanadában és Spanyolországban 20 százaléka, Ausztráliában pedig 15 százaléka szed ilyen szert nyugtatóként vagy altatóként. Szakértők szerint annak ellenére, hogy csak néhány hónapig javasolják a gyógyszer szedését, igen gyakori a hosszabb távú használata.

A British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóiratban ismertetett követéses vizsgálatba 1063 nőt és férfit vontak be Franciaországban, akiknek az átlagos életkora 78 év volt, és nem mutatták a demencia jeleit. A tanulmány 1987-ben kezdődött és 20 éven át tartott a követés.

Az eltelt idő alatt a résztvevők 24 százalékánál (253 ember) jelent meg demencia, és az 1063 ember közül 95-en kezdtek benzodiazepint szedni. A demencia kialakulásának kockázata átlagosan 4,8 százalék volt a gyógyszert szedők körében, miközben csak 3,2 százalék a szert nem használók között. Bernard Bégaud kutatásvezető, az Inserm és a Bordeaux-i Egyetem munkatársa azt is kiemelte, hogy a kockázatnövekedés mértéke összefüggött a gyógyszerszedés időtartamával.

A szerzők tanulmányukban hangsúlyozták, hogy miközben a benzodiazepinek továbbra is hasznos szorongás és álmatlanság elleni szereknek tekinthetők, kockázatuk miatt - főként idős embereknél - a lehető legrövidebb ideig ajánlják alkalmazását.
| demencia, benzodiazepin, altató, gyógyszer
2012-10-01 18:43:29
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop