Füldugasszal a stressz ellen és a több alvásért

PALM BEACH, USA - Hála legyen istennek a füldugaszért!

alvás, stressz, füldugó, zaj | The New York Times Health News Service   Medincorp | Susman, C.

Hogyan is bírtam volna ki másképp a választási hercehurcát a múlt héten?

A hírszerkesztőség szobájában a decibelszint eddig ismeretlen magasságokba szökött, ahogy a nemzeti szappanopera egy-egy újabb fordulatához érkezett.

"Mit csinált Carol Roberts?"

"Mit mondott Ka Therine Harris?"

"A kéziszámláló hogy áll?"

Ez volt az a pillanat, amikor úgy éreztem, hogy valamit be kell tennem a fülembe, pedig szívesebben tömtem be volna valamivel a kollegáim száját.

Előszedtem hát egy doboz Study/Concentration E-A-R füldugót az AOSafety termékét, az Indiana állambeli cég megesküszik, hogy ez a "pehelykönnyű, puha szivacsdarabka megszünteti a zavaró zajokat".

Soha nem kedveltem a füldugaszt. Utoljára, akkor próbáltam ki, amikor kénytelen voltam, vagy 10 évvel ezelőtt, egy autóversenyen Floridában.

Miért kellene kizárni a világ zajait? Annak, aki nem hallja, zene.

De gondosan követtem a használati utasítást. Igaz, csak másodjára.

Először csak fogtam és bedugtam a fülembe. Nem hozta meg a várt eredményt. Még mindig túl jól hallottam a szoba túlsó végében üvöltő kollegám hangját.

Ekkor aztán elolvastam a dobozon található használati utasítást "lassan tekerje fel és nyomja össze a dugaszt egy kis hengerré". Akkor betettem a fülembe, "jó mélyen a hallójáratba", és addig tartottam a helyén, míg érezni nem kezdtem, hogy lassan kinyílik és elzárja a hang útját.

Megvan! Mintha a szoba teljesen elnémult volna. Még a számítógép billentyűzetének halk kattogását sem hallottam.

Mintha az imént még üvöltöző kollegám csak suttogott volna.

Az egyetlen bajom csak az volt, hogy nem tudtam, mikor szólal meg a telefonom. Szerencsére a telefon fénnyel is jelez, így ezzel sem volt gondom.

Mivel megtetszett a dolog, elhatároztam, hogy kipróbálom a Sleep/Rest E-A-R füldugót is. A férjem úgy horkol, mint az ördög. Amikor arra riadok fel, hogy álmomban elütött a vonat, akkor tudom, hogy különösen nyugtalanul aludt a férjem.

Ezúttal rögtön az előírások szerint jártam el. Nem egészen értettem, miért van szükségem most erre a dugóra és nem a Study/Concentration-ra, amely hasonló alakú és méretű, de erről majd később.

Rájöttem, hogy ez a dugó nekem nem felel meg az adott körülmények között. Olyan volt, mintha mindent a fejemben hallottam volna. Mintha felhangosították volna az erősítőt a fejemben. Csend volt a szobában, aztán jött a horkolás.

De még minden biztos voltam benne, hogy a Concentration dugót is használhattam volna a Sleep helyett, és akkor is ugyanazt az eredményt kaptam volna.

"Lehet az egyik fajta füldugót is használni minden esetre" - mondja April Noblitt, a gyártó cég, az Aearo marketing-igazgatója.

"A célunk az volt ezzel, hogy tudatosítsuk az emberekben, hogy ha tanulni és koncentrálni akarnak, akkor összpontosítani kell, de nem szükséges feltétlenül egy szekrénybe ülni."

A kétfajta füldugónak egy kicsit eltérő a csomagolása is. Alváshoz, mivel valószínűleg minden éjszakára más párat akar használni, egy hétre elegendő csomagolásban (7 pár) 4,99 dollár az ára.

A tanuláshoz, koncentráláshoz használatos füldugók egy fiolában vannak, hogy tisztán maradjanak otthontól a könyvtárig a hátizsákban.

Az Aearo készít úszáshoz való füldugót is felnőtt- és gyermekméretben egyaránt és rock-koncertre valót is, dobhártyarepedés ellen.

A legtöbb féle a Walgrennél kapható, beleértve a Professional Musician E-A-R dugót, amely sport- és koncertrajongók számára készült, és 17,70 dollárba kerül egy pár.

Megjelent: Cox News Service

| alvás, stressz, füldugó, zaj
2002-07-31 17:46:56

Web Design & Development Prowebshop