Füldugasszal a stressz ellen és a több alvásért

PALM BEACH, USA - Hála legyen istennek a füldugaszért!

alvás, stressz, füldugó, zaj | The New York Times Health News Service   Medincorp | Susman, C.

Hogyan is bírtam volna ki másképp a választási hercehurcát a múlt héten?

A hírszerkesztőség szobájában a decibelszint eddig ismeretlen magasságokba szökött, ahogy a nemzeti szappanopera egy-egy újabb fordulatához érkezett.

"Mit csinált Carol Roberts?"

"Mit mondott Ka Therine Harris?"

"A kéziszámláló hogy áll?"

Ez volt az a pillanat, amikor úgy éreztem, hogy valamit be kell tennem a fülembe, pedig szívesebben tömtem be volna valamivel a kollegáim száját.

Előszedtem hát egy doboz Study/Concentration E-A-R füldugót az AOSafety termékét, az Indiana állambeli cég megesküszik, hogy ez a "pehelykönnyű, puha szivacsdarabka megszünteti a zavaró zajokat".

Soha nem kedveltem a füldugaszt. Utoljára, akkor próbáltam ki, amikor kénytelen voltam, vagy 10 évvel ezelőtt, egy autóversenyen Floridában.

Miért kellene kizárni a világ zajait? Annak, aki nem hallja, zene.

De gondosan követtem a használati utasítást. Igaz, csak másodjára.

Először csak fogtam és bedugtam a fülembe. Nem hozta meg a várt eredményt. Még mindig túl jól hallottam a szoba túlsó végében üvöltő kollegám hangját.

Ekkor aztán elolvastam a dobozon található használati utasítást "lassan tekerje fel és nyomja össze a dugaszt egy kis hengerré". Akkor betettem a fülembe, "jó mélyen a hallójáratba", és addig tartottam a helyén, míg érezni nem kezdtem, hogy lassan kinyílik és elzárja a hang útját.

Megvan! Mintha a szoba teljesen elnémult volna. Még a számítógép billentyűzetének halk kattogását sem hallottam.

Mintha az imént még üvöltöző kollegám csak suttogott volna.

Az egyetlen bajom csak az volt, hogy nem tudtam, mikor szólal meg a telefonom. Szerencsére a telefon fénnyel is jelez, így ezzel sem volt gondom.

Mivel megtetszett a dolog, elhatároztam, hogy kipróbálom a Sleep/Rest E-A-R füldugót is. A férjem úgy horkol, mint az ördög. Amikor arra riadok fel, hogy álmomban elütött a vonat, akkor tudom, hogy különösen nyugtalanul aludt a férjem.

Ezúttal rögtön az előírások szerint jártam el. Nem egészen értettem, miért van szükségem most erre a dugóra és nem a Study/Concentration-ra, amely hasonló alakú és méretű, de erről majd később.

Rájöttem, hogy ez a dugó nekem nem felel meg az adott körülmények között. Olyan volt, mintha mindent a fejemben hallottam volna. Mintha felhangosították volna az erősítőt a fejemben. Csend volt a szobában, aztán jött a horkolás.

De még minden biztos voltam benne, hogy a Concentration dugót is használhattam volna a Sleep helyett, és akkor is ugyanazt az eredményt kaptam volna.

"Lehet az egyik fajta füldugót is használni minden esetre" - mondja April Noblitt, a gyártó cég, az Aearo marketing-igazgatója.

"A célunk az volt ezzel, hogy tudatosítsuk az emberekben, hogy ha tanulni és koncentrálni akarnak, akkor összpontosítani kell, de nem szükséges feltétlenül egy szekrénybe ülni."

A kétfajta füldugónak egy kicsit eltérő a csomagolása is. Alváshoz, mivel valószínűleg minden éjszakára más párat akar használni, egy hétre elegendő csomagolásban (7 pár) 4,99 dollár az ára.

A tanuláshoz, koncentráláshoz használatos füldugók egy fiolában vannak, hogy tisztán maradjanak otthontól a könyvtárig a hátizsákban.

Az Aearo készít úszáshoz való füldugót is felnőtt- és gyermekméretben egyaránt és rock-koncertre valót is, dobhártyarepedés ellen.

A legtöbb féle a Walgrennél kapható, beleértve a Professional Musician E-A-R dugót, amely sport- és koncertrajongók számára készült, és 17,70 dollárba kerül egy pár.

Megjelent: Cox News Service

| alvás, stressz, füldugó, zaj
2002-07-31 17:46:56


Az éjszakai munka kockázata

A mesterséges fény megzavarja az éjszaka dolgozók biológiai ritmusát és befolyásolja a melatonin szintet, ezzel megnő a krónikus betegségek kialakulásának veszélye, m...


Az éjszakai nyugalmat elvitte a cica

Ha azon töprengünk, miért nem vagyunk annyira frissek reggelente, mint kellene, elkerülheti a figyelmünket egy kis szőrös álomlopó: a háziállatunk.


A horkolás veszélyei

A horkoló gyakran a humor forrása, gúnyolódások céltáblája, a valóság azonban korántsem ilyen tréfás. Az éjszakai zajos horkolás ugyanis nem csak kapcsolatokat tehet...


Az alvászavarokról általában

Az alvászavarok jellemzője az elalvás, a tartós alvás, az ébren maradás nehézsége, illetve alvás közben kóros viselkedés, például rémálmok vagy alvajárás.


Mit együnk és mit ne, hogy jól aludjunk?

Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan ételt és italt, amelytől jobban tudunk aludni, valamint azokat az ételeket-italokat is, amelyeket jobb kerülni, ha egészséges, mé...