Új elalvást megelőző gyógyszer

LONDON - Az a gyógyszer, amely mellékhatások nélkül megelőzi az elalvást, csoda lenne. Milliárdokat hozna a gyártó cégnek és megváltoztatná az életet.

gyógyszer, Modafinal, éjszaka, amfetamin | The New York Times Health News Service   Medincorp | Laurance, J.

Erősebb hatásúnak kellene lennie feketekávénál, de az amphetamin-típusú serkentők mellékhatása nélkül. Az átmulatott éjszaka után bekapnánk egy tablettát a reggeli narancslével és tökéletes formában érkeznénk munkahelyünkre. Hajnalig tanuló diákok borotvaéles aggyal jelennének meg a vizsgán. Hadseregek egész nap harcolnának és éjszaka vonulnának.

Ilyen gyógyszer nincs még, de egy igen ígéretes szert vizsgálnak Nagy-Britanniában. A Modafinal-nak nevezett gyógyszert katonai szervezetek vizsgálták Franciaországban, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában, mert a megviselt katonákat az ébren tartó gyógyszer életeket menthet meg.

Eredetileg a gyógyszert a narcolepsia kezelésében kezdték vizsgá lni. A narcolepsia ritka betegség, melyet hirtelen, elsöprő, bármilyen időpontban jelentkező alváskényszer jellemez. A rohamok 10-15 percig tarthatnak, akkor is felléphetnek, amikor a beteg az utcán sétál.

David Parkes, a londoni pszichiátriai intézet professzora szerint a Modafinal teljesen új hatóanyag, szokatlan jellemzőkkel.

"Fantasztikus gyógyszer. Egészen máshogy hat, mint a többi. Az amphetamin-alapú szerek a noradrenalin elválasztás stimulálásával hatnak. Agresszivitást okoz nagy adagban, az emberek söröskorsót löknek egymás képébe. A Modafinalnak nincs ilyen hatása.

Nem világos azonban, hogy hatásosabb lesz narcolepsia esetén, mint az eddigi kezelési módok, mondta Parkes professzor. "A gyógyszer készítői azt állítják, hogy inkább elalvás gátló, mint stimuláns. Minden jelenleg forgalmazott gyógyszer esetén a hatás elmúlása után fellép az ellenkező effektus. Némi bizonyíték van arra, hogy a Modafinal esetén a hatás megszűnésével nincs ilyen jelenség.

A Modafinal jet lag, éjszakai műszak miatti ébrenléti zavarok kezelésére hatásos lehet, ha biztonságosnak bizonyul. Paradox módon az álmatlanság kezelésére is megfelelő lehet, mert meggátolja a nappali alvást, elősegítve ezáltal az éjszakai nyugalmat.

A szakemberek azonban kételkednek abban, hogy bármilyen stimulánsnak ne lenne mellékhatása, figyelmeztetnek arra is, hogy bár nem okoz hozzászokást, vissza lehet élni vele és eufóriát okoz.

Az USA-ban széles körben reklámozzák, mint a narcolepsia új gyógyszerét. A betegség 150000 embert érint, akik a gyógyszert egész életük folyamán szedni kénytelenek. A betegek közül sokan nincsenek egyensúlyban a szokásos szerekkel. A nyugtatók másnaposságot okoznak, a beteg átalussza az éjszakát, de másnap még álmosabb. A stimulánsok pedig álmatlanságot okoznak éjszaka is.

A Modafinal francia gyártója, a Laboratoire Lafonte, várhatóan még az idén szabadalmaztatja a terméket.

Megjelent: The Independent, London

| gyógyszer, Modafinal, éjszaka, amfetamin
2002-07-31 18:35:41


Az éjszakai munka kockázata

A mesterséges fény megzavarja az éjszaka dolgozók biológiai ritmusát és befolyásolja a melatonin szintet, ezzel megnő a krónikus betegségek kialakulásának veszélye, m...


Az éjszakai nyugalmat elvitte a cica

Ha azon töprengünk, miért nem vagyunk annyira frissek reggelente, mint kellene, elkerülheti a figyelmünket egy kis szőrös álomlopó: a háziállatunk.


A horkolás veszélyei

A horkoló gyakran a humor forrása, gúnyolódások céltáblája, a valóság azonban korántsem ilyen tréfás. Az éjszakai zajos horkolás ugyanis nem csak kapcsolatokat tehet...


Az alvászavarokról általában

Az alvászavarok jellemzője az elalvás, a tartós alvás, az ébren maradás nehézsége, illetve alvás közben kóros viselkedés, például rémálmok vagy alvajárás.


Mit együnk és mit ne, hogy jól aludjunk?

Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan ételt és italt, amelytől jobban tudunk aludni, valamint azokat az ételeket-italokat is, amelyeket jobb kerülni, ha egészséges, mé...