Az alvászavar gyógyításával enyhülhet a krónikus fejfájás is

Az éjjeli vagy reggeli krónikus fejfájásban szenvedőknek valószínűleg diagnosztizálatlan alvászavaraik vannak, derül ki egy új vizsgálat eredményeiből. Sőt, az alvás rendjének visszaállításától enyhülhet vagy akár meg is szűnhet a kínzó fejfájás, állították a kutatók. A csoport vezetője dr. Teresa Paiva, a liszaboni Santa Maria Kórház munkatársa.

krónikus, fejfájás, alvászavar, végtagi, mozgászavarok, apnoe, horkolás | The New York Times Health News Service   Medincorp | La Voi, A.

Összesen 49 krónikus fejfájással küszködő pácienst vizsgáltak meg, akik átlagosan már 19 éve szenvednek panaszaiktól. A kutatók kimutatták, hogy a betegek több mint felének fel nem ismert alvászavara, illetve ilyen zavart okozó fibromialgiája van. Minden ilyen páciensen elvégezték az alvászavar vagy az izom- és ízületi fájdalmakkal, fáradsággal és rossz alvással járó fibromialgia elleni terápiát. A kezelés után hat hónappal, a betegek újbóli vizsgálatakor már csökkent a fejfájásos esetek száma, vagy enyhültek a tünetek, derül ki az Archives of Internal Medicine-ben publikált kutatási eredményekből.

Az alvászavarok között a leggyakrabban elzáródásos apnoés alvási rendellenességek, álmatlanság vagy időszakos végtagi mozgászavarok szerepeltek. Az apnoé esetén az elzáródott légutak miatt a légzés rövid időkre kihagy, ami horkolást idéz elő, és megzavarja az alvás normális menetét. Az időszakos végtagi mozgászavarokra ismétlődő kar- és lábmozgások jellemzők, amelyek a pácienst visszarántják a mély alvásból.

Az apnoé ellen kezelt páciensek mindegyikének megszűntek a fejfájásos panaszai, ám a végtagmozgásos betegek 62 százalékának még a kezelés után is gyógyszerekkel kellett enyhítenie a szimptómákat.

"Ez a kutatás rengeteg érdekes kérdést tett fel," jelentette ki dr. Mark Mahowald, a Minnesota Regional Sleep Disorders Center igazgatója, egyben a Minnesota Egyetem neurológia-professzora.

A fejfájást eddig nem tekintettük az alvászavar jelének, és az ilyen problémákkal küszködők sem panaszkodtak gyakran krónikus fejfájásra, mondta dr. Mahowald.

Éppen ezért rejtély, hogy az alvászavar elleni kezelés hatására miért múlt el a páciensek fejfájása, tette hozzá a professzor. Korábbi kutatások azonban már mutattak ki összefüggést az alvajárás és a krónikus fejfájás között, hangoztatta a kutatócsoport.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| krónikus, fejfájás, alvászavar, végtagi, mozgászavarok, apnoé, fejfájás, horkolás
2002-07-31 18:39:22
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop