Aludjuk magunkat karcsúra?

Ha valaki jól kialussza magát, nemcsak frissebb lesz, hanem el sem fog hízni, állítják amerikai kutatók. A kutatók közel 70 ezer nőt figyeltek meg 16 éven át, és megállapították, hogy azok, akik kevesebbet aludtak éjjel, többen híztak legalább 15 kilót, mint akik jól kialudták magukat.

alváshiány, elhízás | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Korábbi kísérletek szerint néhány napos kényszerű kevés alvás után éhesebb lesz az ember. Így a kutatók azt gondolták, ha valaki kevesebbet alszik, többet eszik. Ez azonban nem igaz, aki keveset alszik, kevesebbet is eszik, így az étvágy és az evés nem lehet felelős a hízásért.

A kutatás vezetője szerint, a keveset alvóknál megváltozik az alvás alatt elégetett kalóriamennyiség. A kutatók azt állítják, hogy a kevés alvás felborítja az anyagcserét szabályzó hormonok egyensúlyát, és lehetséges, hogy ehhez még hozzáadódik az a hormonválasz is, amit az elégtelen alvás okozta stressz okoz.

BBC News
| alváshiány, elhízás
2006-05-25 20:35:39


Az éjszakai nyugalmat elvitte a cica

Ha azon töprengünk, miért nem vagyunk annyira frissek reggelente, mint kellene, elkerülheti a figyelmünket egy kis szőrös álomlopó: a háziállatunk.


A horkolás veszélyei

A horkoló gyakran a humor forrása, gúnyolódások céltáblája, a valóság azonban korántsem ilyen tréfás. Az éjszakai zajos horkolás ugyanis nem csak kapcsolatokat tehet...


Az alvászavarokról általában

Az alvászavarok jellemzője az elalvás, a tartós alvás, az ébren maradás nehézsége, illetve alvás közben kóros viselkedés, például rémálmok vagy alvajárás.


Mit együnk és mit ne, hogy jól aludjunk?

Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan ételt és italt, amelytől jobban tudunk aludni, valamint azokat az ételeket-italokat is, amelyeket jobb kerülni, ha egészséges, mé...


Alváslabor nyílt a Szent János Kórházban

Alváslabor nyílt a Szent János Kórházban, az intézmény csecsemő- és gyermekosztályán szakmai csoport bevonásával vizsgálják a gyerekek alvási zavarai mögött megh...


hirdetés