Alvás közben szex– rejtély a kutatók számára

A szex-szomniában szenvedők álmukban követelik a szexet, illetve ténylegesen részt is vesznek a nemi aktusban. A betegségre úgy tűnik, nincs orvosság, pedig gyakran vezet párkapcsolati nehézségekhez.

alvászavar, szex, szex-szomnia | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
A kutatók értetlenül állnak ez előtt a jelenség előtt, melynek lényege, hogy a beteg álmában szexuálisan közeledik partneréhez. A megértést az is akadályozza, hogy az ilyen betegek szégyellik a problémát, és nem szívesen beszélnek róla, az orvosok viszont nem kérdeznek rá.

A legtöbb kutató az alvajárás egy változatának tartja az alvás közbeni szexet, az ilyen betegek mintegy megakadnak az álom és az ébrenlét határán.

Az alvajárás a felnőttek mintegy 4 százalékát érinti, de ez a jelenség nem annyira gyakori, állítja Nik Trajanovic a Toronto Western-kórház alvászavarokkal foglalkozó kutatója, azonban egy internetes felmérése során a kutatók 219 megbízható választ kaptak, és kiderült, hogy a jelenség mégis sokkal gyakoribb, mint arra az orvoshoz került esetek számából következtetni lehetett.

Az álmukban szexelőknek általában van partnerük, és a párok egy része utálja, más része elviseli a jelenséget, de olyan esetekről is tudni, amikor még jobban élvezik, mint az ébrenlét során bekövetkezett együttlétet.

Mivel közvetlenül nem gyógyítható, a stressz és a kialvatlanság megszüntetése segíthet, ezen kívül a www.sleepsex.org honlapon is találhatnak megoldást az érdeklődők.

Reuters
| alvászavar, szex, szex-szomnia
2006-10-29 11:24:33
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop