Az alváshiány károsítja az agyat

Azok az emberek, akik nem alszanak eleget, a koncentrálóképesség zavarait és más nehézségeket is tapasztalhatnak. A Princeton-egyetem kutatócsoportja most kísérleti úton bizonyította, hogy az alváshiány károsan hat az agy hippocampusnak nevezett területére.

alvás, alváshiány, agykárosodás | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
A kutatás során olyan állatokat hasonlítottak össze, amelyek 72 órán át nem aludtak olyanokkal, amelyektől nem vonták meg az alvást. Megállapították, hogy a kialvatlan patkányok szervezetében magasabb volt a stresszhormon szintje, és a hippocampusban jelentősen kevesebb agysejtjük termelődött.

Ha az állatok hormonszintjét a normális mértéken tartották, megszűnt az agysejtek termelődésének gátlása.

A kutatók szerint az alvásmegvonásból eredő megemelkedett stresszhormon-szint magyarázza a sejttermelés csökkenését. Amikor egy hét múlva az alvási mintákat helyreállították, az idegsejtek termelődése csak két hét elteltével normalizálódott.

Dr. Neil Stanley norfolki alváskutató szerint a vizsgálat eredményeit azonban nem lehet közvetlenül az emberekre vonatkoztatni, mert az ember csak extrém körülmények között bír ki 72 órás ébrenlétet.

A szakember mindezek ellenére érdekesnek tartja a tanulmányt, és hozzátette, érdemes lenne megvizsgálni, vajon ugyanilyen hatással van-e a részleges álmatlanság, azaz, ha az ember csak egy kicsivel kevesebbet alszik éjszakánként.

BBC News
| alvás, alváshiány, agykárosodás
2007-02-11 20:50:57
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop