A horkolás veszélyei

A horkoló gyakran a humor forrása, gúnyolódások céltáblája, a valóság azonban korántsem ilyen tréfás. Az éjszakai zajos horkolás ugyanis nem csak kapcsolatokat teheti tönkre, de a legújabb kutatások szerint az egyre idősödő és mind súlyosabb népesség miatt ez az állapot még nagyobb kockázatot jelent az egészségre, mint azt korábban gondolták.

| InforMed Hírek16   InforMed | Dobos, L.

Az alváslaboratóriumban az alvási mintákat és az oxigénszinteket vizsgálják, és itt derül ki az is, ha valami komoly baj van. Ilyen lehet az ún. alvási apnoé, amikor a betegnek álmában többször is leáll a légzése. Éjszaka akár százszor is felébredhetnek az apnoéban szenvedők, és erre a legtöbbször még csak nem is emlékeznek. Ez a jelenség késztette arra az orvosokat, hogy kutassák ezt a nemrég még csak kellemetlennek tartott állapotot.

Nem mindenki szenved alvási apnoéban, aki horkol. Éppen ez az, amit az alvásvizsgálattal ki lehet szűrni, azonban megfigyelték, hogy a csak horkolóknál is 67 százalékkal gyakoribb a stroke és a 34 százalékkal a szívinfarktus előfordulása, valamint 40 százalékkal nagyobb a magas vérnyomás kockázata is.

Az alvási apnoé, amikor a légutak elzáródnak, vagy ritkább esetben az agy alvás közben nem képes megfelelően irányítani a légzést, a legsúlyosabb alvásproblémák közé tartozik. Mégis, az amerikai alváskutatók szerint a betegeknek mindössze a felét kezelik, és az apnoéban szenvedők általában nem is tudják, mennyire súlyos az állapotuk.

Ami a kezelést illeti, az ún. CPAP szerkezet maszkkal illeszkedik az orrhoz és/vagy a szájhoz, és oxigént présel a beteg tüdejébe. Ha helyesen alkalmazzák, szinte 100 százalékos a hatása. Meglehetősen drága azonban, ami szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy nem sokan használják.

A nem apnoésok számára ajánlatos, hogy alvás előtt csak keveset egyenek, kerüljék a nyugtatókat, antihisztaminokat és az alkohol fogyasztását is.

A horkolás ellen műtéti beavatkozásokat is végeznek, például az UPPP-nek nevezett plasztikai eljárás, amikor a lágyszájpad azon részeit távolítják el, melyek elzárják a légutakat; ez lassan gyógyul, ezért csak a súlyos apnoé esetében alkalmazzák. A lézeres eljárások után hamarabb gyógyul a beteg, de az ilyen beavatkozásokat általában meg kell ismételni.

A szakemberek azt ajánlják, hogy a horkolók mások nyugalma, de elsősorban saját egészségük érdekében keressék fel az orvost.

Newsweek
| alvászavar, alvási apnoe, horkolás
2019-04-27 19:16:31

Web Design & Development Prowebshop