A horkolás veszélyei

A horkoló gyakran a humor forrása, gúnyolódások céltáblája, a valóság azonban korántsem ilyen tréfás. Az éjszakai zajos horkolás ugyanis nem csak kapcsolatokat teheti tönkre, de a legújabb kutatások szerint az egyre idősödő és mind súlyosabb népesség miatt ez az állapot még nagyobb kockázatot jelent az egészségre, mint azt korábban gondolták.

| InforMed Hírek16   InforMed | Dobos, L.

Az alváslaboratóriumban az alvási mintákat és az oxigénszinteket vizsgálják, és itt derül ki az is, ha valami komoly baj van. Ilyen lehet az ún. alvási apnoé, amikor a betegnek álmában többször is leáll a légzése. Éjszaka akár százszor is felébredhetnek az apnoéban szenvedők, és erre a legtöbbször még csak nem is emlékeznek. Ez a jelenség késztette arra az orvosokat, hogy kutassák ezt a nemrég még csak kellemetlennek tartott állapotot.

Nem mindenki szenved alvási apnoéban, aki horkol. Éppen ez az, amit az alvásvizsgálattal ki lehet szűrni, azonban megfigyelték, hogy a csak horkolóknál is 67 százalékkal gyakoribb a stroke és a 34 százalékkal a szívinfarktus előfordulása, valamint 40 százalékkal nagyobb a magas vérnyomás kockázata is.

Az alvási apnoé, amikor a légutak elzáródnak, vagy ritkább esetben az agy alvás közben nem képes megfelelően irányítani a légzést, a legsúlyosabb alvásproblémák közé tartozik. Mégis, az amerikai alváskutatók szerint a betegeknek mindössze a felét kezelik, és az apnoéban szenvedők általában nem is tudják, mennyire súlyos az állapotuk.

Ami a kezelést illeti, az ún. CPAP szerkezet maszkkal illeszkedik az orrhoz és/vagy a szájhoz, és oxigént présel a beteg tüdejébe. Ha helyesen alkalmazzák, szinte 100 százalékos a hatása. Meglehetősen drága azonban, ami szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy nem sokan használják.

A nem apnoésok számára ajánlatos, hogy alvás előtt csak keveset egyenek, kerüljék a nyugtatókat, antihisztaminokat és az alkohol fogyasztását is.

A horkolás ellen műtéti beavatkozásokat is végeznek, például az UPPP-nek nevezett plasztikai eljárás, amikor a lágyszájpad azon részeit távolítják el, melyek elzárják a légutakat; ez lassan gyógyul, ezért csak a súlyos apnoé esetében alkalmazzák. A lézeres eljárások után hamarabb gyógyul a beteg, de az ilyen beavatkozásokat általában meg kell ismételni.

A szakemberek azt ajánlják, hogy a horkolók mások nyugalma, de elsősorban saját egészségük érdekében keressék fel az orvost.

Newsweek
| alvászavar, alvási apnoe, horkolás
2019-04-27 19:16:31


Az éjszakai munka kockázata

A mesterséges fény megzavarja az éjszaka dolgozók biológiai ritmusát és befolyásolja a melatonin szintet, ezzel megnő a krónikus betegségek kialakulásának veszélye, m...


Az éjszakai nyugalmat elvitte a cica

Ha azon töprengünk, miért nem vagyunk annyira frissek reggelente, mint kellene, elkerülheti a figyelmünket egy kis szőrös álomlopó: a háziállatunk.


A horkolás veszélyei

A horkoló gyakran a humor forrása, gúnyolódások céltáblája, a valóság azonban korántsem ilyen tréfás. Az éjszakai zajos horkolás ugyanis nem csak kapcsolatokat tehet...


Az alvászavarokról általában

Az alvászavarok jellemzője az elalvás, a tartós alvás, az ébren maradás nehézsége, illetve alvás közben kóros viselkedés, például rémálmok vagy alvajárás.


Mit együnk és mit ne, hogy jól aludjunk?

Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan ételt és italt, amelytől jobban tudunk aludni, valamint azokat az ételeket-italokat is, amelyeket jobb kerülni, ha egészséges, mé...