A kialvatlanság veszélyei - II.

A kialvatlanság veszélyei című cikk folytatása.


Az alváshiány öregíti a bőrt

Néhány álmatlanul töltött éjszaka után gyakori a táskás szem, és a sárgás, fakó bőr. A krónikus kialvatlanság ráncosodást, a bőr fényének elvesztését és szem alatti sötét karikákat okozhat.

Ha valaki nem alussza ki magát, a szervezete több stresszhormont, kortizont bocsájt ki, ami lebontja a bőr rugalmasságát elősegítő kollagént. Hatással van az alváshiány a növekedési hormonra is, csökkenő mennyisége idővel az izomtömeg és a csontsűrűség elvesztéséhez vezet.

Az álmosság feledékennyé tesz

Ha meg akarjuk őrizni a jó emlékezőtehetségünket, aludjunk eleget. Az emlékek megerősítéséért bizonyos rövid átmeneti agyi események, az ún. éles hullámsorozatok a felelősek. Ezek a hullámsorozatok továbbítják az információt a hippocampusból a neocortexbe, itt tárolja az agy a hosszú távú emlékeket. Az éles hullámsorozatok a legmélyebb alvás fázisában keletkeznek.

Az alváshiánytól hízni is lehet

Érdekes összefüggés, hogy könnyebb fogyni, ha valaki eleget alszik. Az alváshiány kapcsolatban lehet az éhséggel és az étvággyal, így minden bizonnyal az elhízással is. Azok, akik napi 6 óránál kevesebbet alszanak, közel 30 százalékkal növelik meg az elhízás kockázatát, szemben a 7-9 órát alvókkal. Az alváshiány ráadásul nemcsak az étvágyat növeli meg, hanem fokozza a sóvárgást a kifejezetten zsíros és magas szénhidráttartalmú ételek után.

Az alváshiány fokozza a halál kockázatát

Brit kutatók azt vizsgálták, hogyan hatnak az alvási minták több mint 10 ezer brit köztisztviselő halálozására. A 2007-ben publikált eredmények szerint azok, akik 7 helyett csupán 5 órát aludtak, közel megkétszerezték a halál kockázatát. Különösen rosszul hat az alváshiány a szív- és érrendszerre.

Az alváshiány károsítja az ítélőképességet

A kialvatlanság hatással lehet arra, ahogyan az eseményeket értelmezzük. Romlik a megfontolt döntéshozatal képessége, mert nem tudjuk helyesen felmérni az egyes helyzeteket. Különösen igaz ez annak értékelésére, amit az alváshiány okoz az illető szervezetében. A legtöbb alváshiányos azt állítja ugyanis, hogy hozzászokott a kevés alváshoz, azaz képtelen felmérni a valós helyzetét.

| alvás, kialvatlanság, fáradtság
2018-01-09 12:14:09
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop