Az éjszakai munka kockázata

A mesterséges fény megzavarja az éjszaka dolgozók biológiai ritmusát és befolyásolja a melatonin szintet, ezzel megnő a krónikus betegségek kialakulásának veszélye, magasabb lesz a diabétesz vagy a rák kockázata, mint azoknál, akik rendszeresen napközben dolgoznak

| InforMed Hírek16   InforMed | Glanz, J.

A bécsi MedUni kutatói megállapításaikat a Cancer, Epidemiology, Biomarkers and Prevention című szaklapban publikálták

A változó műszakban végzett munkáról régóta tudott, hogy egészségtelen, megzavarja a természetes életritmust. Ennek hátterében valószínűleg a melatonin termelődésének megzavarása áll, ebből ugyanis mesterséges fénynél nem keletkezik elegendő. A mesterséges fény az éjszaka dolgozóknál gyakorlatilag egyfajta jetlag-et idéz elő.

A kronotípus - az a fizikai jellegzetesség, mely meghatározza, hogy az illető reggel vagy este aktív - hatással van a zavar mértékére.

A kutatók egy1989 óta zajló amerikai kutatás 130 résztvevőjének speciális adatait elemezték. A résztvevő nőkön hét napon át mérte egy műszer a retinára beeső fényt. A vizeletmintákban a melatonin tartalmat ellenőrizték, valamint figyelték az alvás minőségét és megállapították a kronotípust.

Kimutatták, hogy az éjszaka dolgozókat lényegesen nagyobb dózisú fény érte éjszaka, mint nappal, melatonin szintjük pedig szabálytalan.

A hajnali pacsirták melatonin ritmusát az éjszakai körülmények jobban befolyásolták, mint az éjszakai baglyokét, és számukra nagyobb egészségi kockázatot is jelent a terhelés.
| éjszakai műszak, melatonin
2019-06-02 12:11:11