Az éjszakai munka kockázata

A mesterséges fény megzavarja az éjszaka dolgozók biológiai ritmusát és befolyásolja a melatonin szintet, ezzel megnő a krónikus betegségek kialakulásának veszélye, magasabb lesz a diabétesz vagy a rák kockázata, mint azoknál, akik rendszeresen napközben dolgoznak

| InforMed Hírek16   InforMed | Glanz, J.

A bécsi MedUni kutatói megállapításaikat a Cancer, Epidemiology, Biomarkers and Prevention című szaklapban publikálták

A változó műszakban végzett munkáról régóta tudott, hogy egészségtelen, megzavarja a természetes életritmust. Ennek hátterében valószínűleg a melatonin termelődésének megzavarása áll, ebből ugyanis mesterséges fénynél nem keletkezik elegendő. A mesterséges fény az éjszaka dolgozóknál gyakorlatilag egyfajta jetlag-et idéz elő.

A kronotípus - az a fizikai jellegzetesség, mely meghatározza, hogy az illető reggel vagy este aktív - hatással van a zavar mértékére.

A kutatók egy1989 óta zajló amerikai kutatás 130 résztvevőjének speciális adatait elemezték. A résztvevő nőkön hét napon át mérte egy műszer a retinára beeső fényt. A vizeletmintákban a melatonin tartalmat ellenőrizték, valamint figyelték az alvás minőségét és megállapították a kronotípust.

Kimutatták, hogy az éjszaka dolgozókat lényegesen nagyobb dózisú fény érte éjszaka, mint nappal, melatonin szintjük pedig szabálytalan.

A hajnali pacsirták melatonin ritmusát az éjszakai körülmények jobban befolyásolták, mint az éjszakai baglyokét, és számukra nagyobb egészségi kockázatot is jelent a terhelés.
| éjszakai műszak, melatonin
2019-06-02 12:11:11


Az éjszakai munka kockázata

A mesterséges fény megzavarja az éjszaka dolgozók biológiai ritmusát és befolyásolja a melatonin szintet, ezzel megnő a krónikus betegségek kialakulásának veszélye, m...


Az éjszakai nyugalmat elvitte a cica

Ha azon töprengünk, miért nem vagyunk annyira frissek reggelente, mint kellene, elkerülheti a figyelmünket egy kis szőrös álomlopó: a háziállatunk.


A horkolás veszélyei

A horkoló gyakran a humor forrása, gúnyolódások céltáblája, a valóság azonban korántsem ilyen tréfás. Az éjszakai zajos horkolás ugyanis nem csak kapcsolatokat tehet...


Az alvászavarokról általában

Az alvászavarok jellemzője az elalvás, a tartós alvás, az ébren maradás nehézsége, illetve alvás közben kóros viselkedés, például rémálmok vagy alvajárás.


Mit együnk és mit ne, hogy jól aludjunk?

Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan ételt és italt, amelytől jobban tudunk aludni, valamint azokat az ételeket-italokat is, amelyeket jobb kerülni, ha egészséges, mé...