Az éjszakai nyugalmat elvitte a cica

Ha azon töprengünk, miért nem vagyunk annyira frissek reggelente, mint kellene, elkerülheti a figyelmünket egy kis szőrös álomlopó: a háziállatunk.

| InforMed Hírek16   InforMed | Seprődi, B.

Gyakorta merül fel kérdés a hálószobában alvó házi kedvencekkel kapcsolatban, és nehéz meghallani a választ, hogy a problémás alvásért felelősek lehetnek a hálóban alvó állatok is. Kedvenceink olyanok, mint a családtagok: nem akarjuk kizárni őket, amikor könyörgő szemekkel bámulnak esténként, hogy velünk alhassanak. De könnyen okozói lehetnek a rossz és zaklatott alvásunknak.

Tanulmányok mutatják, hogy a háziállat-tulajdonosok jelentős százaléka, aki beengedi az ágyába a kedvencét, alvásproblémákkal küzd. És ha azt gondoljuk, hogy a macskák ártalmatlanok, akkor csak meg kell nézni egy videofelvételt arról, hogy mi folyik éjszaka, amikor azt hisszük, hogy bolyhos barátunk kitömött állatként fekszik.

A macskák természetükből adódóan éjszakai állatok. Jellemzően nem szundítanak 7 vagy 8 órát mellettünk. Ártalmatlannak tűnő dolog, hogy mikor békésen alszunk, addig a macskánk felkel, mászkál, játszik és megpróbál felébreszteni.

A kutyák jellemzően nem éjszakai állatok, de a méretük miatt minden alkalommal, amikor mozognak vagy vakaródznak fel tudják ébreszteni a legjobb alvókat is. És éppolyan hangosan tudnak horkolni, mint egy ember, hallgassunk csak meg egyszer egy öreg angol bulldog-ot .

Mit lehet tenni tehát egy ágyban alvó macskával vagy kutyával? Miután már beengedtük ágyunkba a házi kedvencet, nagyon nehéz lesz megkérni, hogy használja a saját helyét, Nem számít az sem, hogy mit mondott a háziállatbolt eladója a különleges, bolyhos és állat-barát ágyról. Kedvenceink fintorogni fognak és gyorsabban kell besurrannunk a saját ágyunkba, különben rajtavesztünk.

Végül néhány tipp:

  • Mindenkinek különböző a toleranciaküszöbe a háziállatokkal szemben a hálószobában, úgyhogy kedvesünkkel is meg kell egyezni abban, hogy ki hol alszik. Ha a házi kedvencek nem zavarják egyikünk álmát sem, akkor általában nincs probléma.


  • Érthető, hogy ha egyszer megengedtük háziállatunknak az ágyunkban alvást, azután nagyon nehéz erről leszoktatni. Ahhoz hogy leszoktassuk kedvencünket, el kell viselni egy kevés szívszaggató nyafogást, amíg kedvenceink meg nem tanulják, hogy a hálószobánk számukra tiltott.


  • Meg kell győződni arról, hogy kedvesünk nem szenved-e attól, hogy az ágyat a házi kedvencekkel is megosztjuk. Emlékeztetőül: az ágyat elsősorban alvásra és szexre használjuk, ne áldozzuk fel ezeket kis kedvencünk kedvéért!


  • Figyeljünk az allergiára! Idővel nagyon könnyen kialakulhat a háziállatokkal szembeni érzékenység. Ha minden éjjel eldugult orral virrasztunk, akkor ideje kitessékelni kedvencünket az ajtó túloldalára.


  • Figyeljük kedvencünk szokásait és egyeztessük össze a sajátjainkkal: egy horkoló kutya nagyobb probléma lehet, mint gondoljuk.
Jó hír, hogy a háziállatok nem tudnak úgy neheztelni, mint az emberek. Így lehet, hogy egy ideig próbára teszik a szeretetünket, de nem fogjuk elveszteni legjobb barátunkat.

WebMD
| alvászavar, háziállat
2019-05-14 17:42:47


Az éjszakai munka kockázata

A mesterséges fény megzavarja az éjszaka dolgozók biológiai ritmusát és befolyásolja a melatonin szintet, ezzel megnő a krónikus betegségek kialakulásának veszélye, m...


Az éjszakai nyugalmat elvitte a cica

Ha azon töprengünk, miért nem vagyunk annyira frissek reggelente, mint kellene, elkerülheti a figyelmünket egy kis szőrös álomlopó: a háziállatunk.


A horkolás veszélyei

A horkoló gyakran a humor forrása, gúnyolódások céltáblája, a valóság azonban korántsem ilyen tréfás. Az éjszakai zajos horkolás ugyanis nem csak kapcsolatokat tehet...


Az alvászavarokról általában

Az alvászavarok jellemzője az elalvás, a tartós alvás, az ébren maradás nehézsége, illetve alvás közben kóros viselkedés, például rémálmok vagy alvajárás.


Mit együnk és mit ne, hogy jól aludjunk?

Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan ételt és italt, amelytől jobban tudunk aludni, valamint azokat az ételeket-italokat is, amelyeket jobb kerülni, ha egészséges, mé...