Karácsonyi ajándék – egy jó alvás

Közelednek az ünnepek, kevés idő van már csak elvégezni az ilyenkor szokásos előkészületeket. És az ünnepek alatt is kifáradhatunk a csomagolástól, a főzéstől-sütéstől, a rokonok és ismerősök meglátogatásától, fogadásától.

alvás, alvászavar, karácsony | InforMed Hírek16   InforMed | Dobos, L.
Ne hagyjuk, hogy a rengeteg tennivaló elvegye a pihentető éjszakai álmunkat.

A alvásunkat ilyenkor nemcsak a sok tennivaló befolyásolhatja. Az is álmatlanságot okozhat, ha például későig fent maradunk rég nem látott rokonaink, barátaink kedvéért. Az ilyenkor gyakoribb utazásokat is az alvás sínyli meg, különösen az időeltolódással járó légi utak.

A legtöbb emberre meglehetősen nagy stresszként hatnak az ünnepek. Ennek legjobb megelőzési módja, ha mindent előre megtervezünk.

– Ne csak a pénzt, az időnket is osszuk be jó előre, és igyekezzünk jól gazdálkodni azzal is. Ha korán kezdjük a felkészülést, és minden nap elvégzünk valamit, kevésbé lesz megerőltető az ünnepi készülődés.

A kialvatlanság számos vizsgálat szerint is károsan befolyásolja a napközbeni teljesítményünket, de ezen kívül növelheti a diabétesz és az elhízás kockázatát, megterheli társas kapcsolatainkat, és akár depresszióhoz is vezethet. Mindezek elkerülése érdekében is alapvető fontosságú a pihentető éjszakai alvás.

Hogyan tegyük jobbá álmunkat az ünnepek előtt és alatt:

– Adjunk időt magunknak a pihenésre. Ha sok is a dolgunk, este hagyjuk abba, kicsit pihenjünk alvás előtt is.

– Rendszeres időpontokban feküdjünk le és keljünk fel. Segítenek a rendszeres rítusok is, mint a meleg fürdő vagy egy kis olvasás alvás előtt.

– Tervezzük meg jó előre az ünnepi tevékenységeket. Ha korábban elkezdjük, kimerültség nélkül is mindennel végezni tudunk.

– Ha vezetés közben elálmosodunk, álljunk meg egy pihenőhelyen, és aludjunk kicsit, már 15-20 perces alvás is sokat számít.

– Lefekvés előtt ne együnk túl sokat, gyomorégés, kellemtelen teltségérzet lehet a vége, ami nagymértékben zavarja egészséges alvásunkat.

– Kerüljük a túlzott alkohol- és kávéfogyasztást lefekvés előtt.

Ha valaki úgy érzi, alvásproblémája van, forduljon családorvosához, vagy alvásspecialistához.

| alvás, alvászavar, karácsony
2019-12-10 11:20:55
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop