Hirdetés

Nyugodtan felébreszthetjük az alvajárót

Ha az éjszaka közepén azt tapasztaljuk, hogy valamelyik családtagunk a lakásban sétál, a szeme nyitva, de nyilvánvalóan alszik – mit tegyünk? Ébresszük fel?

alvajáró, alvászavar |

InforMed Hírek19   InforMed | Dobos, L.

Sokan elhiszik azt a mesét, hogy ha egy alvajárót felébresztünk, szívinfarktust kaphat. Szakemberek szerint azonban ez igencsak valószínűtlen.

A New-York-i alváscentrum igazgatója szerint ez a hiedelem valószínűleg attól terjedt el, ahogyan az alvajáró az ébresztésre reagál. A legtöbben zavartak és rémültek, fogalmuk sincs, hogyan is kerültek oda, ahol rájuk találtunk. Lehet, hogy ilyenkor meg sem ismerik még a családtagjaikat sem. Nagyon ijesztő, ha egy közeli rokon ránk kiabál, és nem tudja, kik vagyunk.

A kutatók nem tudják pontosan, mitől alakul ki az alvajárás, csak annyi ismert, hogy az alvás legmélyebb, legnyugodtabb fázisában jelentkezik. A korral egyre rövidül ez a fázis, ezért van az, hogy az alvajárás leginkább gyermekkorban fordul elő.

A jelenségre való hajlam öröklődik, de nemegyszer az is előfordul, hogy valamilyen alvási rendellenesség áll a háttérben, az ún. nyugtalan láb-szindróma vagy az apnoé. Az is lehet, hogy egyes altatók okozzák, mivel azok szedése meghosszabbítja a mély alvás fázisát.


alvajáró, alvászavar

2021-09-09 15:38:11

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop