Főoldal » Betegségek » Idegrendszeri betegségek » Gerincvelősérülés, elváltozások, bénulás »

Újra kezd járni a bénult beteg

Számítógép alakítja át a gondolatokat járássá egy deréktól lefelé bénult kaliforniai férfinál. A technológiát ismertető tanulmány a Journal of Neuroengineering and Rehabilitation című szaklapban jelent meg, a portálon láthatók a 28 éves férfi lassú, bizonytalan léptei.


Gerincvelő sérülés: új eredmények

Fehérvérsejtekből nyert fehérje koncentrátummal állatkísérletekben sikerült csökkenteni a gerincvelő sérülés után fellépő idegszövet károsodás mértékét.


Jelentős előrelépés a gerincvelő-sérülés kezelésében

A Purdue Egyetem tudósainak sikerült izolálniuk azt az anyagot, amely a gerincvelő sérüléseinél leginkább felelős a szövetkárosodásért. A felfedezés más idegrendszeri betegségek kezelésében is hasznos lehet.


Kelj fel, és járj?

Egy Miamiban készült tanulmány szerint javítható a gerincsérültek járóképessége


Egy vékony polimerhártya elősegíti az idegek regenerálódását

Az Ames Laboratory egyik fiatal kutatónője egy biológiailag elbomló műanyaghártyába mikrocsatornákat vágott, aminek segítségével újra növeszthetők az idegsejtek. Lehet, hogy egy nap majd a bénák járni fognak, és a vakok látni?


Baleset okozta sérülések

Amikor baleset során a gerincvelő megsérül, a test bármely részén a sérülés szintje alatt a működések teljesen vagy részlegesen elpusztulhatnak. Például a gerincvelő középső háti szakaszán elszenvedett sérülést követően a karok működése ép marad, de a lábak lebénulhatnak. Ráadásul a sérülés vagy az afölötti terület helye fájdalmas lehet, főként a csigolyák sérülésekor. Bizonyos reflexmozgások, amelyeket nem az agy szabályoz, a sérülés helye alatti területen érintetlenek maradhatnak, sőt élénkebbé válhatnak. Például a térd-reflex, amit reflexkalapáccsal a térdkalács alá mért ütéssel lehet kiváltani és a lábszár felemelkedését okozza, megmarad, sőt élénkülhet. A fokozott reflexválaszok a láb görcséhez vezetnek. Ezek a megmaradó reflexek teszik az érintett izmokat feszessé, ami görcsös (spasztikus) típusú bénulást eredményez. A spasztikus izmok feszesek és kemények. Időről időre összerándulnak, amely a lábak rángásához vezet. Sérülés után a felépülés akkor valószínű, ha az érzőműködések és a mozgások egy héten belül visszatérnek. Ha bármely működészavar 6 hónap után is megmarad, akkor valószínűleg állandósul. Amennyiben a gerincvelői idegek elpusztultak, a károsodás végleges. Kezelés Elsődleges cél a további sérülések elkerülése. A mentő személyzetnek nagyon elővigyázatosnak kell lennie lehetséges gerincvelő-sérülés esetén. A beteget rendszerint vákuummatracba helyezik a további mozgások elkerülésére. A gerincvelő sérülésekor még a legcsekélyebb elmozdulás is növelheti a maradandó bénulás lehetőségét. Rendszerint azonnal kortikoszteroidot, pl. prednizolont adnak, a sérülés körüli duzzanat megelőzésére. Izomlazítókat és fájdalomcsillapítókat adhatnak az izomgörcs csökkentésére. Ha a gerincoszlop eltört vagy más módon megsérült, akkor a sebész fémdrótot épít be, hogy stabilizálja a csigolyákat, és így a további mozgás nem károsítja a gerincvelőt. Az idegsebész a gerincvelő körüli vérömlenyt távolítja el. A szakszerű ápolás különösen fontos, hogy a gerincvelő gyógyulása alatt megelőzzék az izomgyengeség és a bénulás szövődményeit. A gerincvelő-sérült fölöttébb hajlamos a felfekvésre.Speciális ágy segítheti minimálisra csökkenteni a bőr nyomását; amikor szükséges, az ágyat elfordítják, így a nyomás áttehető elölről hátulra, és egyik oldalról a másikra. A gerincvelő-sérült betegnek erős érzelmi támogatásra van szüksége, hogy meg tudjon küzdeni a depresszióval és az elszigetelődéssel, amely a testműködések kiterjedt elvesztését követi. E betegek pontosan akarják tudni, mi történt és mit várhatnak a közeli és távoli jövőben. A gyógytorna és a foglalkozásterápia segíthet megőrizni az izmok működését és megtanít speciális módszereket, amelyekkel pótolhatja a kiesett működéseket. A legtöbb embernek segít a résztvevő, hozzáértő ápolás és lelki támogatás. A családtagoknak és közeli hozzátartozóknak is szüksége lehet a tanácsadásra.


Akut haránt mielitisz

Az akut haránt mielitiszben a gerincvelőben idegimpulzus le- és felfelé történő szállítása teljesen gátolt egy vagy több ponton. A betegség oka pontosan nem ismert, de az érintettek 30-40%-ában fejlődik ki egy különben jelentéktelen vírusfertőzés után. Szklerózis multiplexben bizonyos bakteriális infekciók vagy intravénás heroin és amfetamin használat esetén fejlődik ki az akut haránt mielitisz. Kutatások szerint e betegségekben a kórkép kialakulása allergiás reakció következménye.


Gerincvelő vérömleny

Vérömleny a gerincvelőben (hematoma) alakul ki, amikor vérzés következtében vér gyűlik össze a gerincvelő körül, és nyomja azt. Vérömleny keletkezhet hátsérülés, kóros ér (arteriovenózus malformáció), véralvadásgátlók szedése, vagy vérzékenység esetén.


Agyi és gerincvelői ciszták

A ciszták folyadékkal telt zsákok a gerincvelőben (sziringomiélia) és az agyban (sziringobulbia). Az agyi és gerincvelői ciszták ritkák. Születéskor a ciszták kb. fele már megvan és alig ismert okból kamaszkorban és a fiatal felnőttkorban megnagyobbodnak. Azokban a gyermekekben, akiknek már születéskor vannak cisztáik, gyakran más defektusok is felfedezhetők. Az élet későbbi szakaszában a ciszta oka rendszerint sérülés vagy tumor.


hirdetés