Legutóbbi cikkek

A spondylitis ankylopoetica (Bechterew-kór) - II.

A spondylitis ankylopoetica (Bechterew-kór) című cikk folytatása.


A Bechterew-kór műtéti kezelése - II.

A Bechterew-kór műtéti kezelése című cikk folytatása.


Mi okozhatja a derékfájdalmat? - II.

A "Mi okozhatja a derékfájdalmat?" című cikk folytatása


Újra kezd járni a bénult beteg

Számítógép alakítja át a gondolatokat járássá egy deréktól lefelé bénult kaliforniai férfinál. A technológiát ismertető tanulmány a Journal of Neuroengineering and Rehabilitation című szaklapban jelent meg, a portálon láthatók a 28 éves férfi lassú, bizonytalan léptei.


Gerincvelő sérülés: új eredmények

Fehérvérsejtekből nyert fehérje koncentrátummal állatkísérletekben sikerült csökkenteni a gerincvelő sérülés után fellépő idegszövet károsodás mértékét.


Először engedélyezett "robotlábat" az amerikai hatóság

Először engedélyezett a deréktól lefelé bénult pácienseken segítő "robotlábat" az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési hatóság (FDA). A járógéppel az érintettek újra tudnak állni és járni.


Jelentős előrelépés a gerincvelő-sérülés kezelésében

A Purdue Egyetem tudósainak sikerült izolálniuk azt az anyagot, amely a gerincvelő sérüléseinél leginkább felelős a szövetkárosodásért. A felfedezés más idegrendszeri betegségek kezelésében is hasznos lehet.


Kelj fel, és járj?

Egy Miamiban készült tanulmány szerint javítható a gerincsérültek járóképessége


Egy vékony polimerhártya elősegíti az idegek regenerálódását

Az Ames Laboratory egyik fiatal kutatónője egy biológiailag elbomló műanyaghártyába mikrocsatornákat vágott, aminek segítségével újra növeszthetők az idegsejtek. Lehet, hogy egy nap majd a bénák járni fognak, és a vakok látni?


Baleset okozta sérülések

Amikor baleset során a gerincvelő megsérül, a test bármely részén a sérülés szintje alatt a működések teljesen vagy részlegesen elpusztulhatnak. Például a gerincvelő középső háti szakaszán elszenvedett sérülést követően a karok működése ép marad, de a lábak lebénulhatnak. Ráadásul a sérülés vagy az afölötti terület helye fájdalmas lehet, főként a csigolyák sérülésekor. Bizonyos reflexmozgások, amelyeket nem az agy szabályoz, a sérülés helye alatti területen érintetlenek maradhatnak, sőt élénkebbé válhatnak. Például a térd-reflex, amit reflexkalapáccsal a térdkalács alá mért ütéssel lehet kiváltani és a lábszár felemelkedését okozza, megmarad, sőt élénkülhet. A fokozott reflexválaszok a láb görcséhez vezetnek. Ezek a megmaradó reflexek teszik az érintett izmokat feszessé, ami görcsös (spasztikus) típusú bénulást eredményez. A spasztikus izmok feszesek és kemények. Időről időre összerándulnak, amely a lábak rángásához vezet. Sérülés után a felépülés akkor valószínű, ha az érzőműködések és a mozgások egy héten belül visszatérnek. Ha bármely működészavar 6 hónap után is megmarad, akkor valószínűleg állandósul. Amennyiben a gerincvelői idegek elpusztultak, a károsodás végleges. Kezelés Elsődleges cél a további sérülések elkerülése. A mentő személyzetnek nagyon elővigyázatosnak kell lennie lehetséges gerincvelő-sérülés esetén. A beteget rendszerint vákuummatracba helyezik a további mozgások elkerülésére. A gerincvelő sérülésekor még a legcsekélyebb elmozdulás is növelheti a maradandó bénulás lehetőségét. Rendszerint azonnal kortikoszteroidot, pl. prednizolont adnak, a sérülés körüli duzzanat megelőzésére. Izomlazítókat és fájdalomcsillapítókat adhatnak az izomgörcs csökkentésére. Ha a gerincoszlop eltört vagy más módon megsérült, akkor a sebész fémdrótot épít be, hogy stabilizálja a csigolyákat, és így a további mozgás nem károsítja a gerincvelőt. Az idegsebész a gerincvelő körüli vérömlenyt távolítja el. A szakszerű ápolás különösen fontos, hogy a gerincvelő gyógyulása alatt megelőzzék az izomgyengeség és a bénulás szövődményeit. A gerincvelő-sérült fölöttébb hajlamos a felfekvésre.Speciális ágy segítheti minimálisra csökkenteni a bőr nyomását; amikor szükséges, az ágyat elfordítják, így a nyomás áttehető elölről hátulra, és egyik oldalról a másikra. A gerincvelő-sérült betegnek erős érzelmi támogatásra van szüksége, hogy meg tudjon küzdeni a depresszióval és az elszigetelődéssel, amely a testműködések kiterjedt elvesztését követi. E betegek pontosan akarják tudni, mi történt és mit várhatnak a közeli és távoli jövőben. A gyógytorna és a foglalkozásterápia segíthet megőrizni az izmok működését és megtanít speciális módszereket, amelyekkel pótolhatja a kiesett működéseket. A legtöbb embernek segít a résztvevő, hozzáértő ápolás és lelki támogatás. A családtagoknak és közeli hozzátartozóknak is szüksége lehet a tanácsadásra.


1 |

Web Design & Development Prowebshop