Újra kezd járni a bénult beteg

Számítógép alakítja át a gondolatokat járássá egy deréktól lefelé bénult kaliforniai férfinál. A technológiát ismertető tanulmány a Journal of Neuroengineering and Rehabilitation című szaklapban jelent meg, a portálon láthatók a 28 éves férfi lassú, bizonytalan léptei.

Gerincvelő sérülés, stroke, bénulás, mozgás | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

Adam Fritz motorbalesetben gerincvelő harántsérülést szenvedett, járásképtelenné vált. A Kaliforniai Egyetem (Irvine) kutatói olyan technológiát alkalmaztak nála, amely "kikerüli" a sérült gerincvelőt, és számítógépen keresztül küld üzeneteket a beteg izomzatába beültetett elektródáknak, melyek járó mozdulatokra késztetik a lábat.

Korábban egy másik kutatás során az agy számítógép közvetítésével üzenteket küldött egy kézprotézisnek, amellyel a béna beteg a szájához tudott emelni egy csésze kávét.

Öt évvel a baleset után kezdték el a tréninget. Először hónapokig a beteg azokat a gondolatokat gyakorolta, amelyek az alsó végtag megmozdításához szükséges agyhullámokat létrehozzák. Ezeket a fejére erősített EEG rögzítette és továbbította a számítógépnek. A számítógép programja kiszűrte a megfelelő üzeneteket, és olyan jelekké alakította át, amivel a járáshoz szükséges izommozgás kiváltható.

Az első gyakorlatokat Fritz és a kutatók egy videojáték alakjának mozgatásával végezték. Közben gyógytornával erősítették teljes teljes izomzatát. Ezután kezdődött a lépések próbálgatása. A 20. alkalommal sikerült a talajon járnia, ekkor készült róla a video. A beteg a felvételen 3,8 métert tesz meg az egyetem laboratóriumában, miközben felülről biztonsági hámmal tartja egy berendezés, és kezével is kapaszkodik.

A technológia a jövőben segíthet a stroke-on és gerincvelő sérülésen átesett betegeknek abban, hogy valamennyit visszanyerjenek elvesztett mozgásukból.

| gerincvelő sérülés, stroke, bénulás, mozgás
2015-09-25 16:41:50
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop