Baleset okozta gerincsérülések

Amikor baleset során a gerincvelő megsérül, a test bármely részén a sérülés szintje alatt a működések teljesen vagy részlegesen elpusztulhatnak. Például a gerincvelő középső háti szakaszán elszenvedett sérülést követően a karok működése ép marad, de a lábak lebénulhatnak. Ráadásul a sérülés vagy az afölötti terület helye fájdalmas lehet, főként a csigolyák sérülésekor.

| InforMed Hírek29   InforMed | Sándor, K

Kép: TheAdvanced Spinal Center

Bizonyos reflexmozgások, amelyeket nem az agy szabályoz, a sérülés helye alatti területen érintetlenek maradhatnak, sőt élénkebbé válhatnak. Például a térd-reflex, amit reflexkalapáccsal a térdkalács alá mért ütéssel lehet kiváltani és a lábszár felemelkedését okozza, megmarad, sőt élénkülhet.

A fokozott reflexválaszok a láb görcséhez vezetnek. Ezek a megmaradó reflexek teszik az érintett izmokat feszessé, ami görcsös (spasztikus) típusú bénulást eredményez. A spasztikus izmok feszesek és kemények. Időről időre összerándulnak, amely a lábak rángásához vezet.

Sérülés után a felépülés akkor valószínű, ha az érzőműködések és a mozgások egy héten belül visszatérnek. Ha bármely működészavar 6 hónap után is megmarad, akkor valószínűleg állandósul. Amennyiben a gerincvelői idegek elpusztultak, a károsodás végleges.

Kezelés

Elsődleges cél a további sérülések elkerülése. A mentő személyzetnek nagyon elővigyázatosnak kell lennie lehetséges gerincvelő-sérülés esetén. A beteget rendszerint vákuummatracba helyezik a további mozgások elkerülésére. A gerincvelő sérülésekor még a legcsekélyebb elmozdulás is növelheti a maradandó bénulás lehetőségét.

Rendszerint azonnal kortikoszteroidot, pl. prednizolont adnak, a sérülés körüli duzzanat megelőzésére. Izomlazítókat és fájdalomcsillapítókat adhatnak az izomgörcs csökkentésére. Ha a gerincoszlop eltört vagy más módon megsérült, akkor a sebész fémdrótot épít be, hogy stabilizálja a csigolyákat, és így a további mozgás nem károsítja a gerincvelőt. Az idegsebész a gerincvelő körüli vérömlenyt távolítja el.

A szakszerű ápolás különösen fontos, hogy a gerincvelő gyógyulása alatt megelőzzék az izomgyengeség és a bénulás szövődményeit. A gerincvelő-sérült fölöttébb hajlamos a felfekvésre.Speciális ágy segítheti minimálisra csökkenteni a bőr nyomását; amikor szükséges, az ágyat elfordítják, így a nyomás áttehető elölről hátulra, és egyik oldalról a másikra.

A gerincvelő-sérült betegnek erős érzelmi támogatásra van szüksége, hogy meg tudjon küzdeni a depresszióval és az elszigetelődéssel, amely a testműködések kiterjedt elvesztését követi. E betegek pontosan akarják tudni, mi történt és mit várhatnak a közeli és távoli jövőben. A gyógytorna és a foglalkozásterápia segíthet megőrizni az izmok működését és megtanít speciális módszereket, amelyekkel pótolhatja a kiesett működéseket. A legtöbb embernek segít a résztvevő, hozzáértő ápolás és lelki támogatás. A családtagoknak és közeli hozzátartozóknak is szüksége lehet a tanácsadásra.

| baleset, gerinxsérülés
2023-05-17 11:19:08
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop