Hirdetés

Gerincvelő sérülés: új eredmények

Fehérvérsejtekből nyert fehérje koncentrátummal állatkísérletekben sikerült csökkenteni a gerincvelő sérülés után fellépő idegszövet károsodás mértékét.

gerincvelő sérülés, bénulás, idegszövet |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


A kutatásról a rangos Experimental Neurology című folyóiratban tették közzé tanulmányukat a bécsi Orvostudományi Egyetem Mellkassebészeti Klinikájának kutatói.

Az APOSEC vízben oldódó fehérje koncentrátum, amelyet röntgenbesugárzás során nyernek a fehérvérsejtekből. A viszonylag olcsó eljárással nyert fehérjék liofilizálással (fagyasztva történő szárítással) tartósíthatók és hosszú időn át tárolhatók.

A kutatók gerincsérült állatok hasüregébe fecskendeztek fehérje koncentrátumot a sérülés után 40 perccel, de legkésőbb egy nappal. Minél előbb juttatták a hatóanyagot az állatok szervezetébe, annál jobbak voltak az eredmények.

Az APOSEC alkalmazásával enyhíthető a volt a bénulás súlyossága, mert a fehérvérsejtekből nyert fehérjék elősegítették az idegszövet regenerálódását, kiváltva a sérült területen az érújraképződést.

A készítmény hatása két fehérjének köszönhető: a CXCL1 az érújraképződést ösztönzi, míg a BDNF az idegszövetet védi. A kísérletek során az is bebizonyosodott, hogy az APOSEC alkalmazása 30 százalékkal csökkentette az állatoknál kiváltott stroke okozta károsodás mértékét is.

gerincvelő sérülés, bénulás, idegszövet

2015-04-10 15:42:38

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop