Legutóbbi cikkek

Baleset okozta gerincsérülések

Amikor baleset során a gerincvelő megsérül, a test bármely részén a sérülés szintje alatt a működések teljesen vagy részlegesen elpusztulhatnak. Például a gerincvelő középső háti szakaszán elszenvedett sérülést követően a karok működése ép marad, de a lábak lebénulhatnak. Ráadásul a sérülés vagy az afölötti terület helye fájdalmas lehet, főként a csigolyák sérülésekor.


Újra kezd járni a bénult beteg

Számítógép alakítja át a gondolatokat járássá egy deréktól lefelé bénult kaliforniai férfinál. A technológiát ismertető tanulmány a Journal of Neuroengineering and Rehabilitation című szaklapban jelent meg, a portálon láthatók a 28 éves férfi lassú, bizonytalan léptei.


Gerincvelő sérülés: új eredmények

Fehérvérsejtekből nyert fehérje koncentrátummal állatkísérletekben sikerült csökkenteni a gerincvelő sérülés után fellépő idegszövet károsodás mértékét.


Először engedélyezett "robotlábat" az amerikai hatóság

Először engedélyezett a deréktól lefelé bénult pácienseken segítő "robotlábat" az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési hatóság (FDA). A járógéppel az érintettek újra tudnak állni és járni.


Jelentős előrelépés a gerincvelő-sérülés kezelésében

A Purdue Egyetem tudósainak sikerült izolálniuk azt az anyagot, amely a gerincvelő sérüléseinél leginkább felelős a szövetkárosodásért. A felfedezés más idegrendszeri betegségek kezelésében is hasznos lehet.


Kelj fel, és járj?

Egy Miamiban készült tanulmány szerint javítható a gerincsérültek járóképessége


Egy vékony polimerhártya elősegíti az idegek regenerálódását

Az Ames Laboratory egyik fiatal kutatónője egy biológiailag elbomló műanyaghártyába mikrocsatornákat vágott, aminek segítségével újra növeszthetők az idegsejtek. Lehet, hogy egy nap majd a bénák járni fognak, és a vakok látni?


Akut haránt mielitisz

Az akut haránt mielitiszben a gerincvelőben idegimpulzus le- és felfelé történő szállítása teljesen gátolt egy vagy több ponton. A betegség oka pontosan nem ismert, de az érintettek 30-40%-ában fejlődik ki egy különben jelentéktelen vírusfertőzés után. Szklerózis multiplexben bizonyos bakteriális infekciók vagy intravénás heroin és amfetamin használat esetén fejlődik ki az akut haránt mielitisz. Kutatások szerint e betegségekben a kórkép kialakulása allergiás reakció következménye.


Gerincvelő vérömleny

Vérömleny a gerincvelőben (hematoma) alakul ki, amikor vérzés következtében vér gyűlik össze a gerincvelő körül, és nyomja azt. Vérömleny keletkezhet hátsérülés, kóros ér (arteriovenózus malformáció), véralvadásgátlók szedése, vagy vérzékenység esetén.


Agyi és gerincvelői ciszták

A ciszták folyadékkal telt zsákok a gerincvelőben (sziringomiélia) és az agyban (sziringobulbia). Az agyi és gerincvelői ciszták ritkák. Születéskor a ciszták kb. fele már megvan és alig ismert okból kamaszkorban és a fiatal felnőttkorban megnagyobbodnak. Azokban a gyermekekben, akiknek már születéskor vannak cisztáik, gyakran más defektusok is felfedezhetők. Az élet későbbi szakaszában a ciszta oka rendszerint sérülés vagy tumor.


1 |

Web Design & Development Prowebshop