A nappali szunyókálás és a stroke

Amerikai kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy a valaki nap közben nem szándékosan rendszeresen elalszik, az a stroke figyelmeztető jele lehet. Kiderült, hogy a nappali szunyókálóknál 2-4-szer akkora is lehet a stroke kockázata, mint azoknál, akik nap közben soha nem alszanak.

stroke, nappali alvás | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
A kutatók kétezer embert mértek fel, arra voltak kíváncsiak, milyen gyakran alszanak el különböző helyzetekben, mint például a TV-nézés, a beszélgetés, egy ebéd utáni csöndes üldögélés (alkoholfogyasztás nélkül), vagy vezetés közbeni megállás.

Azoknál, akik „egy kis szunyókálásról” számoltak be nap közben, 2,6-szor magasabb volt a stroke kockázata, akik viszont bevallásuk szerint többször is elaludtak, a 4-szerese.

Korábbi kutatások során már kiderült, hogy az alvási apnoéban szenvedőknél (amikor kimaradt a légzés egy kis időre alvás közben), megnő a stroke kockázata. Elképzelhető, hogy a nap közbeni álmosságnak oka az, hogy az illető kialvatlan, éppen az alvási apnoé miatt.

– Fontos lenne, hogy az orvosok az alvászavarokkal küszködő betegeiket ellenőrizzék a stroke kockázatának szempontjából – mondja dr. Bernadette Boden-Abala, kutató. – Az álmosság ugyanis egyértelműen a stroke kockázatával jár. Még a mediterrán országok sziesztája is fokozza a veszélyt.

Az egyik ok lehet az., hogy az alvási apnoéban szenvedőknek magasabb éjjel a vérnyomásuk. Az is lehet azonban, hogy a korábbi, nem diagnosztizált kisebb stroke-ok károsítják az agyat, és az okozza a nappali álmosságot.

BBC News
| stroke, nappali alvás
2019-06-12 16:50:47
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop