Gyakoribb a tünetmentes stroke, mint gondolnánk

A tünetmentes, ún. csendes stroke a 65 év alattiaknál ötször gyakoribb, mint a klinikai, jól felismerhető stroke, olvasható A bostoni egyetem kutatói által közölt vizsgálatban, melyet a már folyamatban levő Framingham Heart Study részeként végeztek.

stroke, csendes stroke | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
Agyi MRI-vizsgálat történt1059 embernél, majd 925 olyan résztvevőt követtek, akik tünetmentesek voltak. A résztvevők átlagéletkora 64 év volt, valamivel több volt köztük a nő, mint a férfi.

Öt év elteltével a résztvevők 10,2 százalékánál bizonyosodott be a csendes stroke, a klinikai stroke pedig 1,5 százaléknál. A 65 évesnél fiatalabbak körében több mint 5-ször annyi csendes stroke fordult elő, bár a korral mindkét típus gyakoribbá vált. Az 50 évesnél fiatalabbak közt klinikai stroke-ot nem tapasztaltak, de 2,4 százalékuknál kimutatható volt a tünetmentes stroke.

– Ezek a csendes stroke-ok valójában nem is annyira csendesek, mondja a kutatócsoport vezetője, dr. Jose Rafael Romero –, mert MRI-vizsgálattal kimutatható volt agykárosodás, melyet a csendes stroke okozott.

– Nem lehet felismerni azt a típust, de ha az agynak azon a részén következik be, amelyik nem vesz közvetlenül részt a mozgásban vagy a beszédben, akkor károsan befolyásolhatja az emlékezetet vagy a hangulatot – teszi hozzá egy másik szakember, dr. Norman Kaplan, dallasi professzor. – Az agy különböző részeinek károsodása nem észrevehető, mégis, hatással van az illető személyiségére.

Bár a csendes stroke-ot nehéz kimutatni, a kockázatnak kitett betegek azonosításával olyan életmódbeli változtatásokat tehetnének, amelyek csökkentik a kockázatot.

– A fő kockázati tényezők a magas vérnyomás és egyes vizsgálatok szerint a dohányzás – mondja dr. Romero. – Nehéz azonban az elméletet átvinni a gyakorlatba, mert az emberek nem is veszik észre, hogy magas a vérnyomásuk, ráadásul az utasításokat sem mindig tartják be.

A kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy további munkára van szükség, nem ajánlják, hogy ezeknek az eredményeknek az alapján mindenki siessen agyi MRI-t készíttetni.

| stroke, csendes stroke
2009-02-19 22:13:49
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop