A gyakori fertőzések növelik a stroke kockázatát

A gyakori fertőzések hátterében álló kórokozókkal való találkozás is növeli az agyvérzés és az agyi infarktus kockázatát.

stroke, fertőzés | InforMed Hírek7   InforMed
A stroke az egyik leggyakoribb halálozási ok, és gyakran vezet súlyos mozgáskorlátozottság kialakulásához is. Ismert kockázati tényezői a magas vérnyomás, a szívbetegség, a magas koleszterinszint és a dohányzás, de sok esetben olyan pácienseknél alakul ki, akiknél egyik rizikófaktort sem lehet kimutatni. Vannak már olyan adatok is, amelyek arra utalnak, hogy a herpesz vírusokkal való fertőződés növeli a szervezet gyulladásos reakcióját, ami az artériákra áttevődve emelheti a stroke kockázatát.

Egy amerikai kutatás során több mint 1600 időskorúnál vizsgálták, a gyakori kórokozókkal való fertőződésre utaló antitestek jelenlétét. Ezután évente követték a résztvevőket, és regisztrálták a kialakuló stroke betegségeket. Az elemzések során az derült ki, hogy az egyes fertőzések ugyan csak kismértékben növelik a stroke kockázatát, de az összesített infekciós terhelés már jelentős rizikónövekedést jelenthet.

Ezek az eredmények a szerzők szerint nagy jelentőségűek lehetnek, mert aláhúzzák a krónikus fertőzések gyógyításának jelentőségét. További vizsgálatokra van szükség azonban ahhoz, hogy pontosan meg tudjuk ítélni a gyakori fertőzések jelentőségét a stroke kialakulásában.

Science Daily
| stroke, fertőzés
2009-11-19 10:53:09
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop