A fehér húsú gyümölcsök védhetnek a szélütéstől

A sok fehérhúsú gyümölcs és zöldség fogyasztása védhet a szélütés ellen - idézte holland kutatók megállapítását pénteken a BBC hírportálja (https://www.bbc.co.uk).

A tanulmányban 20 ezernél több felnőtt egészségét követték nyomon tíz éven át, azt azonban nem tudják a kutatók, miért volt 52 százalékkal alacsonyabb a szélütés kockázata azoknál, akik sok almát, körtét, banánt vagy karfiolt ettek.

A Hollandiában lefolytatott tanulmány indulásakor az önkéntesek részletes kérdőívet töltöttek ki étrendjükről és életmódjukról. A következő évtizedben így aszerint is vizsgálhatták az eredményeket, hogy milyen színű gyümölcsök és zöldségek szerepeltek a résztvevők étlapján.

Úgy találták, hogy a fehér gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának 25 grammos növekedése 9 százalékkal csökkentette a szélütés előfordulásának kockázatát. A megevett fehér gyümölcsök és zöldségek több mint felét az alma és a körte tette ki együttesen. Nem találtak viszont összefüggést a kutatók a zöld (leveles zöldségek, káposzta, uborka), a narancs és sárga (citrusok) vagy a piros gyümölcsök, zöldségek fogyasztása és a szélütés kockázatának változása között.

További kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy mely összetevők, tápanyagok felelősek a megfigyelt hatásért - vélekedett Linda Oude Griep kutatásvezető, a Wageningen Egyetem munkatársa a BBC-nek nyilatkozva. A tanulmányt a Stroke című szakfolyóiratban ismertették részletesen.
| szélütés, stroke, diéta, gyümölcs
2011-09-18 22:15:45
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop