Most először lehet segíteni a súlyos stroke-os betegeken

Sikertelen harminc év után végre találtak a kutatók egy olyan módszert, mely nagymértékben javítja a legsúlyosabb stroke-os betegek állapotát és életkilátásait. Nagy izgalommal fogadták holland kutatók közleményét, mely a The New England Journal of Medicine online kiadásában közöltek ez év december 17-én. A kutatók új módszert találtak a vérrög eltávolítására.

stroke, ischemia, vérrög, stent | InforMed Hírek12   InforMed | Glanz, J.

Egy stentet használnak, mely tulajdonképpen egy drótketrec egy artéria katéter végén. A katétert a lágyékhajlatban vezetik be a comb fő verőerén keresztül egy agyi verőérbe. Amikor a katéter hegye eléri a vérrögöt, a stentet kinyitják és belenyomják a vérrögbe, majd visszahúzzák a katétert és a stentet a vérröggel együtt eltávolítják.

Csak az USA-ben 630000 ember kap stroke-ot évente agyi artéria rögösödés miatt. Az esetek egyharmadában a vérrög nagy artériában akad el, melynek végzetes következményei lehetnek. Kisebb vérrög esetén életmentő a tPA nevű gyógyszer, (Tissue Plasminogen Activator) mely feloldja a vérrögöt. Nagyobb ér elzáródásakor azonban a tPA gyakran nem segít, más kezelési mód pedig eddig nem volt.

Az új vizsgálatban 500 stroke beteg vet részt. 90 % kapott tPA-t. A betegek fele véletlenszerűen kiválasztva más kezelést is kapott, megkísérelték a vérrög eltávolítását. A legtöbb betegnél az új stentet használták.

A csak tPA-val kezelt betegek egyötödének állapota javult annyira, hogy önállóan tudott élni. Ezzel szemben minden harmadik olyan beteg tudta ellátni magát stroke után, akinél a vérrögöt közvetlenül távolították el.

Nagyon hosszú út vezetett a sikerhez. A tPA-t 1980-ban kezdték vizsgálni, az első nagy tanulmány, mely a kezelés hatásosságát bebizonyítottá, 1995-ben jelent meg. A nagyobb vérrögök problémáját a tPA azonban nem oldotta meg.

Számos eszközt kezdtek gyártani az orvostechnikai cégek, azonban nem volt olyan vizsgálat, mely kimutatta volna, hogy alkalmasak a vérrög eltávolítására. Használatuk veszélyes is lehetett, mert némelyik például a kanyargós meszes ereken áttolva átfúrhatta az artériát.

Egy másik gond az volt, hogy a vérrög egy darabkája leválhatott és mélyebben besodródva kisebb erekbe, újabb stroke-ot okozhatott. Az eszköz drága is volt, kétszer annyiba került betegenként, mint a tPA kezelés, 23000 dollárba.

Az FDA 2004-ben engedélyezte az első vérrög eltávolító eszköz marketingjét és alkalmazását, miután hasonló eszközt már használtak beszakadt artériás katéterek eltávolítására.

A viták ellenére az eszközök használata gyorsan elterjedt, bár idő kellett a használat megtanulásához és nem is volt mindenkinek gyakorlata. A vizsgálat kezdetekor nem is értették, miért van rá szükség.

A holland vizsgálat 2010-ben kezdődött. Időközben számos nagy klinikai vizsgálat is volt folyamatban. Az amerikai vizsgálatot 2012-ben befejezték, 650 beteggel a tervezett 1000-ből, mert kiderült, hogy a vérrög eltávolított betegek nem lettek jobban. Két mások vizsgálat is hasonló eredménytelenséggel zárült.

A holland vizsgálat szerencsés időpontban indult, amikor néhány fontos fejlesztés felkeltette a siker reményét. Két másik Holland vizsgálatot korábban fejeztek be, annyira pozitív volt az eredmény. A stent rendszer jobb eszköz, mint a korábban használtak, az ideggyógyászok egyre bizakodóbbak, hogy végre van valami a kezükben.

Forrás: The New York Times

| stroke, ischemia, vérrög, stent
2014-12-28 21:56:09
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop