A sok munka ártalmas

Nagyobb eséllyel kapnak gutaütést azok, akik sokat dolgoznak, egy nemzetközi kutatás szerint. A Lancet című szaklapban megjelent eredmények már meglévő vizsgálatok adatainak újraelemzéséből születtek.

stroke, szélütés, gutaütés, munka | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

Heti ötvenöt vagy annál több munkaóra esetén egyharmaddal nő a stroke kockázata azokhoz képest, akik csak 35-40 órát dolgoznak hetente - derült ki egy nemzetközi elemzésből, amely 25 hasonló tudományos tanulmányt foglalt össze és elemzett ki.

A kutatók a különböző leterheltség hatását vizsgálták a szívbetegségek és a stroke gyakoriságára. Csaknem 529 ezer férfi és nő egészségének alakulását követték végig hosszú távon stroke és 604 ezer résztvevőét akut szívbetegség tekintetében.

Az elemzés szerint a heti 35-40 munkaórához képest a 41-48 órát dolgozók esetében tíz százalékkal, tehát statisztikailag elhanyagolható mértékben nőtt a stroke kockázata, 49-54 órás munkaidő esetében azonban már 27 százalékos volt a növekedés.

A szívkoszorúér betegségek tekintetében ugyanakkor még a legmegterheltebb csoport esetében is csak 13 százalékkal nőtt a stroke kockázata.

"A munkakörülmények közegészségügyet befolyásoló nagyon fontos tényezők. Bizonyos meghatározó körülményeket nehéz megváltoztatni, ilyen például a földfelszín alatti munka, a klíma és a káros anyagok hatása. A munkaidő hossza azonban az ember saját döntése. Ha a hosszú munkaórák veszélyt jelentenek az egészségre, akkor meg kell találni a lehetőséget a helyzet változtatására" - írta Urban Janlert, a svádországi Umeai Egyetem kutatója.

| stroke, szélütés, gutaütés, munka
2015-08-22 22:17:15

Web Design & Development Prowebshop