A stroke a reggeli órákban a legvalószínűbb

A legújabb kutatási eredmények szerint a stroke, csakúgy, mint az infarktus leginkább a reggeli órákban következik be. 11 816 stroke-ot vizsgáló 31 tanulmány szerint az agyérgörcs 80 %-kal valószínűbb reggel 6 és déli 12 között, mint a nap más szakaiban. Ez áll az agyvérzésekre is, csakúgy, mint az agyérgörcsökre és -embóliákra -- jelentette ki dr. William G. Elliot, a chicagói Rush-Presbyterian-St. Luke's Medical Center orvosa, akinek a Stroke című lapban tették közzé a tanulmányát.

stroke, gutaütés, sztrók, agyvérzés, agyérgörcs, vérnyomáscsökkentő, tabletta | The New York Times Health News Service   Medincorp | Christensen, D.

Az agyvérzés 34 %-kal volt valószínűbb reggel 6 és dél között, mint más napszakokban, az ischemiás stroke pedig 55 %-kal. Az orvos szerint még az ún. ''mini-stroke-ok'' is 50%-kal gyakoribbak délelőtt. Elliot szerint mindez ellentétben van az eddig hiedelemmel, mely szerint a szélütések éjfél és reggel hat között zajlanak. ''Az a tény, hogy ezek az esetek délelőtt történnek, nem pedig éjjel, amikor a beteg alszik, nem kevés reményre ad okot. Van idő fölismerni a szimptómákat és mentőt hívni, bemenni a kórház elsősegély osztályára'' -- mondja dr. John Marler, a bethesdaiNational Institute os Neurolodigal Disorders neurolúgusa. Hozzátette azt is, hogy az újfajta kezelések jelentősen csökkenthetik a stroke hosszú távú hatásait, amennyiben a kezdettől fogva 3 órán belül kórházba kerül a beteg. Igen fontos tehát, hogy a veszélyeztetett csoport -- a dohányzók és a magas vérnyomásos betegek -- idejében észrevegyék és fölismerjék a szimptómákat.

A stroke jelei lehetnek: hirtelen gyöngeség, akár az arcon, a kézben vagy a lábban, hirtelenül föllépő értetlenség, halláskihagyás, erős fejfájás, látási zavarok, és szédülés.

Marler szerint nem tudni, miért gyakoribb a sztroke délelőtt, mint más napszakokban. Egyes kutatók azonban kimutatták, hogy ébredés után a vérnyomás mintegy 20 %-kal nő, épp abban az időpontban, amikor az infarktusok és a szélütések száma is emelkedik.Ezeknek az összefüggéseknek a kutatása segítheti a szakembereket annak megállapításához, hogy megelőzzék a stroke-ot, tehát a megfelelő időzítéssel bevett vérnyomáscsökkentő tabletták segíthetnek a problémán.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| stroke, gutaütés, sztrók, agyvérzés, agyérgörcs, vérnyomáscsökkentő, tabletta
2009-08-04 20:19:06
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop