Az agyi aneurizma öröklődik

Egy nemrégiben megjelent tanulmányból az derül ki, hogy az agyi aneurizmára való hajlam örökletes, családi betegség.

aneurizma, öröklődés | The New York Times Health News Service   Medincorp | Carroll, L.

A betegségnél az egyik érfalon egy kis rész meggyengül és elkezd kifelé türemkedni. Azok, akiknek a családjában előfordult hasonló betegség, nagyobb valószínűséggel szenvednek diagnosztizálatlan aneurizmában, mint azok, akiknek nincs hasonló családi kórtörténetük, közli a Neurosurgery című folyóirat egyik tanulmánya.

A kutatók majdnem 11 százaléknál találtak aneurizmát azok közül, akiknek legalább egy családtagja szenvedett hasonló betegségben, míg akiknél nem, ott ez a szám mindössze 7 százalék, írja a tanulmány szerzője, dr. Masayuki Kojima, a kyotói St. Joseph Hospital for Crippled Children neurológiai osztályának kutatója.

Az aneurizma előfordulása 42 százalék volt azoknál, akiknek a családjában subarachnoid (pókhálóburok alatti) vérzés fordult elő, amikor az aneurizma megpattan, és a vér kifolyik az agy körüli területekre.

A subarachnoid vérzést szenvedettek legalább 50 százaléka azonnal meghal, mondja dr. Rafael Tamargo, a baltimore-i Johns Hopkins Medical School idegsebész professzora. 15 százalékuk a kórházba szállítás után vagy közben veszti életét.

Ha a betegséget korai szakaszban - az érfal átszakadása előtt - fedezik fel, igen kis kockázattal kezelhető a betegség, mondta dr. Tamargo.

Az új tanulmányban a kutatók MRI-t használtak, hogy megvizsgálják 8 680 látszólag egészséges ember agyi ereit. A csoport összességét tekintve az aneurizma előfordulása 7 százalék volt. A 380-ból, akiknek a családjában már előfordult ez a betegség, az arány 11 százalék volt, és akiknél nem volt a családban aneurizmás beteg, ott ez a szám valamivel 7 százalék alatt marad.

A tanulmány egy másik fejezetében dr. Kojima és munkatársai közelebbről is megvizsgáltak 14 olyan családot, ahol egy vagy több családtagnál fordult elő pókhálóburok alatti vérzés. Ebben a csoportban meglehetős gyakori volt az aneurizma, a családtagok mintegy 42 százlékánál volt kimutatható.

"Véleményem szerint ez egy igen fontos tanulmány" - jelentette ki dr. Tamargo. "És meglehetősen hatásos is, mert igen nagy számú páciensen végezték el a felmérést."

Hozzátette még, hogy lehetséges azonban, hogy a japán populáció körében gyűjtött számadatok nem érvényesek az amerikaiakra.

Azonban azt is megjegyezte, hogy még így is vannak a tanulmánynak meglepő eredményei. "Először is itt van az aneurizma előfordulása az összes vizsgált személy 7 százalékánál" - jegyezte meg. "Ez egy kicsit magasabb, mint a jelenleg ismert 2 százalék."

Váratlan volt a családi előtörténettel rendelkezőknél a nem-diagnosztizált aneurizma előfordulásának mutatója is, tette hozzá.

"A tanulmányból kiderül, hogy több betegnek van rejtett aneurizmája, mint sejtettük. És ez azt jelenti, hogy hasznos a szűrés. Lehet, hogy ez vitát fog kiváltani, mert 100 embert kell megvizsgálni ahhoz, hogy 7-nél betegséget találjunk, de ami a családi történettel rendelkezőket illeti, különösen ha vérzés is előfordult, akkor minden bizonnyal érdemes elvégezni a szűrést."

Megjelent: Medical Tribune News Service

| aneurizma, öröklődés
2002-07-31 22:21:12
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop