A stroke és a migrén kapcsolata - nőknél

A migrénes nőknél nagyobb a kockázata, hogy termékeny korukban stroke-juk legyen, különösen ha dohányoznak és fogamzásgátlót is szednek, derült ki egy nemzetközi vizsgálatból. Összességében a migrénes nők körében a stroke rizikója 78 százalékkal magasabb.

gutaütés, sztrók, agyvérzés, agyérgörcs, migrén, fejfájás, nők, stroke, nÅ‘k | The New York Times Health News Service   Medincorp | Laurance, J.

Az - agyi erek elzáródása miatt fellépő - ischaemiás stroke kockázata 3,5-szer magasabb a migrénben szenvedők körében, de ha fogamzásgátlót is szednek és dohányoznak is, akkor a rizikó 34-szeres is lehet. További kockázati tényező a magas vérnyomás is.

A stroke viszonylag ritka a 45 év alatti nőknél, ám az Imperial College orvosi karának és az oxfordi Radcliffe Nővérképző kutatói mégis "döbbenetesnek" tartják a rizikó ilyen mértékű emelkedését. Az egy agyi ér elpattanását követő vérzéses stroke rizikóját illetően nem találtak összefüggést a migrénnel.

Dr. Limmie Chang, az Imperial College kardiovaszkuláris tanszékének munkatársa jegyzi a British Medical Journalban megjelent cikket. Ebből idézünk: "Az itt ismertetett adatok arra engednek következtetni, hogy a migrénben szenvedő nők számára fokozottan ellenjavallt a dohányzás, és a vérnyomásukat rendszeresen ellenőrizniük kell."

Öt európai országban 291 stroke-os nőt (20-44 éves) vontak be a vizsgálatokba. Egynegyedüknek voltak migrénes panaszai, további 25 százaléknál a családban fordult elő ez a betegség - ez szintén befolyásolta a stroke rizikóját, bár maguk az alanyok nem szenvedtek migrénben.

A kutatók megállapították, hogy a stroke-ok közel 40 százaléka migrénes rohamból fejlődött ki. A migrénes nők kétharmada nyilatkozott úgy, hogy a stroke-ot megelőző három napban voltak fejfájásos rohamai, míg a migrénes panaszoktól mentes nőknek csak negyede. Ugyanakkor néhányuknál az ischaemiás stroke tüneteinek megjelenése előtt a fejfájás elmúlt.

A dohányzásról és a fogamzásgátlókról egyaránt ismert, hogy elősegítik a vérrögképződést, amelyek növelik a stroke kockázatát, ha az agyi erek valamelyikében tapadnak le.

Megjelent: The Independent, London

| gutaütés, sztrók, agyvérzés, agyérgörcs, migrén, fejfájás, nők, stroke
2002-07-31 23:13:32
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop