Ígéretes őssejt-terápia stroke után

A tudósok szerint a más sejtekké átalakulni képes őssejtek segítségével a stroke által okozott károsodás kiküszöbölhető lesz. A Stanford-egyetem kutatócsoportja magzati őssejteket ültetett be stroke-ot elszenvedett patkányok agyába, és azt tapasztalták, hogy a sejtek el tudnak vándorolni a sérült területre, és ott képesek agysejtekké átalakulni.

stroke, őssejt, össejt, Å‘ssejt | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
Őssejtet felnőtt szövetből és magzati szövetből egyaránt ki lehet nyerni, a stanfordi team azonban azt tapasztalta, hogy ha ezeket a sejteket a sérült területre injektálták, nem éltek sokáig, és nem is vándoroltak a megfelelő helyre. Jelenleg csontvelő-őssejtekkel folynak a kísérletek, ugyancsak a stroke által elpusztított agyszövetek regenerálására.

Amikor az őssejteket a kisérletileg létrehozott sérült terület közelében fecskendezték be, a tiz patkányból mindössze egynél maradtak életben a sejtek, mert a stroke által érintett területnek nem megfelelő a vérellátása. Amikor azonban néhány milliméterrel távolabb jutatták be az őssejteket az agyba, azok megindultak a stroke által károsított régió felé, és akár 1,2 millimétert is megtettek.

Dr. Steinberg szerint a sérült sejtek vészjeleket küldenek a beültetett sejteknek. Azoknál a patkányoknál ugyanis, amelyeknél nem idéztek elő mesterséges stroke-ot, a beültetett sejtek mindössze 0,2 millimétert vándoroltak.

Más jelek arra ösztönzik az új sejteket, hogy neuronokká (idegsejtekké) és astrocitákká (támogató sejtekké) alakuljanak át.

A kutatás vezetője szerint „még nem vagyunk képesek meggyógyítani a betegeket, de nagy lépést tettünk előre az emberen bekövetkezett stroke gyógyitásában”

BBC
| stroke, őssejt
2005-06-05 15:38:27


A gyakori szaunázás előnyei

A hetente többször szaunázó embereknél a szélütés kockázata akár 61 százalékkal is csökken, állapították meg a Kelet-Finnországi Egyetem az Innsbruck-i Orvosi Egye...


Légszennyezés: stroke és infarktus

Súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak a levegőben szálló, például a járművek által kibocsájtott szennyező nanorészecskék: belélegezve a tüdőbe és a vérk...


A diétás üdítők újabb veszélye

A mesterséges édesítőszereket tartalmazó üdítők háromszorosára növelhetik az stroke és a demencia (időskori elbutulás) kockázatát - figyelmeztetnek kutatók az Amer...


Szépségszalon-szindróma: miután fodrásznál járt, agyvérzést kapott egy brit férfi

Súlyos következményekkel járt egy 45 éves brit férfi számára a hajvágás: a hajmosáskor valószínűleg olyan mértékben megnyúlt a nyaka, hogy két nappal később agy...


Vérrögoldás, stroke: eredmények

Az elmúlt nyolc évben meghétszereződött Magyarországon az olyan stroke-os betegek száma, akiken trombolízist, azaz vérrögoldást hajtottak végre.


hirdetés