Stroke kórjóslata

A legtöbb, szélütést elszenvedett betegben az idegrendszer összes vagy legtöbb eredeti működése visszatér, és évekig normális életet élhetnek. Mások fizikailag és szellemileg is károsodnak, képtelenek rendesen mozogni, beszélni vagy enni. Az első pár nap alatt általában nem lehet megjósolni, hogy a beteg állapota javulni vagy rosszabbodni fog-e.

stroke, szélütés, gutaütés, kórjóslat | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
A féloldali bénulással járó esetek 50%-ában, és a kevésbé súlyos tünetekkel járó esetek többségében a kórház elhagyása után idővel néhány mozgás visszatér, és a betegek végül képesek alapvető szükségleteik ellátására. Tisztán tudnak gondolkodni, megfelelően tudnak járni, annak ellenére, hogy az érintett végtag csak korlátozottan használható. A kar használata gyakrabban korlátozott, mint a lábé.

A szélütött betegek 20%-a a kórházban meghal. Ez az arány idősebbekben magasabb. A szélütés bizonyos tünetei alapján megjósolható, hogy a kimenetel valószínűleg kedvezőtlen lesz. Az eszméletlenséggel, illetve légzési és szívműködési zavarral járó szélütések különösen súlyosak. Azok az idegrendszeri tünetek, amelyek hat hónap múlva is fennállnak, valószínűleg maradandók, bár egyesekben folyamatos, lassú javulás tapasztalható. Az idősebbek szervezetét a betegség jobban megviseli, mint a fiatalokét. Ha egyéb súlyos betegség is fennáll, a betegek nehezebben épülnek fel.

| stroke, szélütés, gutaütés, kórjóslat
2009-02-26 09:46:37
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop