A diétás üdítők újabb veszélye

A mesterséges édesítőszereket tartalmazó üdítők háromszorosára növelhetik az stroke és a demencia (időskori elbutulás) kockázatát - figyelmeztetnek kutatók az Amerikai Szívtársaság Stroke című folyóiratában közölt tanulmányban.


A kutatók a Framingham Heart Study keretében 2888, nagyrészt fehérbőrű, 45 éves kor feletti résztvevőjét vonták be az agyérkatasztrófa, illetve 1484 hatvan év feletti résztvevőjét a demencia előfordulását vizsgáló tanulmányba.

A kutatók 10 éven át követték, hogy kinél jelentkezett stroke, illetve demencia, majd összevetették ezek arányát a résztvevők táplálkozási adataival.

A vizsgálati időszak végén a stroke tanulmány résztvevőinek 3 százaléka szenvedett stroke-ot, míg a demencia tanulmány résztvevőinek 5 százalékánál alakult ki időskori elbutulás.

A kutatók azt állapították meg, hogy azoknál, akik naponta legalább egy diétás üdítőt megittak, háromszor gyakoribb volt az iszkémiás stroke (érelzáródás miatt) és 2,9-szer gyakoribb volt az Alzheimer-kór előfordulása. Azt tanácsolják, hogy az emberek rendszeresen igyanak vizet a cukortartalmú, vagy mesterséges édesítőket tartalmazó üdítők helyett.

| mesterséges édesítőszer, üdítő, stroke, demencia, időskori elbutulás
2017-04-26 23:11:30


A gyakori szaunázás előnyei

A hetente többször szaunázó embereknél a szélütés kockázata akár 61 százalékkal is csökken, állapították meg a Kelet-Finnországi Egyetem az Innsbruck-i Orvosi Egye...


Légszennyezés: stroke és infarktus

Súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak a levegőben szálló, például a járművek által kibocsájtott szennyező nanorészecskék: belélegezve a tüdőbe és a vérk...


A diétás üdítők újabb veszélye

A mesterséges édesítőszereket tartalmazó üdítők háromszorosára növelhetik az stroke és a demencia (időskori elbutulás) kockázatát - figyelmeztetnek kutatók az Amer...


Szépségszalon-szindróma: miután fodrásznál járt, agyvérzést kapott egy brit férfi

Súlyos következményekkel járt egy 45 éves brit férfi számára a hajvágás: a hajmosáskor valószínűleg olyan mértékben megnyúlt a nyaka, hogy két nappal később agy...


Vérrögoldás, stroke: eredmények

Az elmúlt nyolc évben meghétszereződött Magyarországon az olyan stroke-os betegek száma, akiken trombolízist, azaz vérrögoldást hajtottak végre.


hirdetés