A gyakori szaunázás előnyei

A hetente többször szaunázó embereknél a szélütés kockázata akár 61 százalékkal is csökken, állapították meg a Kelet-Finnországi Egyetem az Innsbruck-i Orvosi Egyetemmel együttműködő kutatói, akik 1628, 53 és 74 év közötti résztvevőt követtek 15 éven át.

szauna, stroke, szélütés, szaunázás | InforMed Hírek14   InforMed | Kovács, J.

Ez volt az első, a témával foglalkozó hosszú távú kutatás. A tanulmányt a Neurology című szaklapban közölték. A kutatásban részt vett a Bristol-i Egyetem és a Cambridge-i Egyetem is.

A szerzők szerint a szaunázás gyakorisága jelentős mértékben befolyásolja a stroke kockázatát, függetlenül más tényezőktől: kortól, nemtől, életmódtól, testtömeg-indextől és a szív-érrendszeri betegségektől.

A vizsgálat során a szaunázás gyakoriságát és hosszát vizsgálták. Szaunázáskor a résztvevők a finn szauna azon változatát használták, amely 80-100 Celsius-fokos, levegője alacsony páratartalmú és gyakori locsolást alkalmaznak. Három csoportba osztották a résztvevőket: az első csoport hetente egyszer, a második hetente 2-3 alkalommal, a harmadik pedig hetente 4-7 alkalommal szaunázott.

A heti 2-3-szori szaunázás a heti egyszerihez képest 14 százalékkal csökkenti a szélütés kockázatát. Azoknál pedig, akik hetente 4-7 alkalommal ültek be a kabinba, már 61 százalékkal csökkent a szélütés rizikója, nincs különbség nők és férfiak között.

Az összefüggést magyarázza, hogy a szaunázás serkenti az immunrendszert, pozitív hatással van az autonóm idegrendszerre és csökkenti az oxidatív stresszt. A szaunázás emellett rugalmassá teszi az ereket is.

A gyakori szaunázást nem ajánlják mindenkinek a kutatók. A szívbetegeknek orvosukkal kell megbeszélniük, használhatják-e, és milyen gyakran a szaunát.

| szauna, stroke, szélütés, szaunázás
2018-05-07 22:02:50


A gyakori szaunázás előnyei

A hetente többször szaunázó embereknél a szélütés kockázata akár 61 százalékkal is csökken, állapították meg a Kelet-Finnországi Egyetem az Innsbruck-i Orvosi Egye...


Légszennyezés: stroke és infarktus

Súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak a levegőben szálló, például a járművek által kibocsájtott szennyező nanorészecskék: belélegezve a tüdőbe és a vérk...


A diétás üdítők újabb veszélye

A mesterséges édesítőszereket tartalmazó üdítők háromszorosára növelhetik az stroke és a demencia (időskori elbutulás) kockázatát - figyelmeztetnek kutatók az Amer...


Szépségszalon-szindróma: miután fodrásznál járt, agyvérzést kapott egy brit férfi

Súlyos következményekkel járt egy 45 éves brit férfi számára a hajvágás: a hajmosáskor valószínűleg olyan mértékben megnyúlt a nyaka, hogy két nappal később agy...


Vérrögoldás, stroke: eredmények

Az elmúlt nyolc évben meghétszereződött Magyarországon az olyan stroke-os betegek száma, akiken trombolízist, azaz vérrögoldást hajtottak végre.


hirdetés