Hirdetés
Hirdetés

A stroke kezelése

A szélütés lehetőségére utaló tünetek azonnali orvosi beavatkozást igényelnek. A gyors beavatkozás néha csökkenti vagy meg is akadályozhatja a további károsodásokat. A szélütés sok hatását kell kezelni, főleg az első néhány órában. Először rendszerint oxigént adnak és vénakatétert helyeznek be, hogy biztosítva legyen a további folyadék- és tápanyagellátás.

| InforMed Hírek29   InforMed | Sándor, K
Kép: pixabay
Elhúzódó szélütésben véralvadásgátlókat, például heparint adnak. Ezek azonban hatástalanok a teljesen kifejlődött szélütésben, általában nem adhatók magas vérnyomás esetén, illetve sohasem adják agyvérzésben, mert növelik a vérzés kockázatát. Ezen gyógyszerek közül az egyik leghatásosabb az aszpirin, melynek általánosan ajánlott adagja ½ felnõtt vagy 1 gyermek tabletta naponta.

A legújabb kutatások szerint a bénulás és más tünetek megakadályozhatók vagy visszafordíthatók olyan gyógyszerekkel, amelyek oldják a vérrögöket. Ilyenek például a sztreptokináz vagy a szöveti plazminogén aktiváló faktor. Ezeket a szélütés kezdetétől számított 3 órán belül adják. Gyors vizsgálattal meg kell állapítani, hogy a szélütés oka vérrög és nem vérzés, mely utóbbit nem lehet vérrög-oldással kezelni. Más új, jelenleg kísérleti stádiumban levő módszerek szerint bizonyos agyi ingerületátvivő anyagok gátlása kedvezően befolyásolja a kimenetel esélyeit.

Teljes szélütés esetén bizonyos mennyiségű idegszövet elpusztul, és a helyreálló vérellátás nem tudja a működését visszahozni. A műtétnek ezért rendszerint nincs jó hatása. Azonban a kisebb szélütés vagy az átmeneti iszkémiás roham után az elzáródás eltávolítása csökkentheti a további szélütések kockázatát olyan esetekben, amikor a nyaki főverőér több mint 70%-ban elzáródott.

Heveny szélütésben az agyi duzzanat és megnövekedett nyomás csökkentésére gyógyszereket adhatnak, pl. mannitolt vagy ritkán kortikoszteroidokat. Súlyos szélütés esetén - tüdőgyulladás miatt vagy a megfelelő légzés fenntartása érdekében - lélegeztetőgépre is szükség lehet.

Óvintézkedéseket kell tenni a felfekvések elkerülése érdekében, és fokozott figyelmet kell fordítani a hólyag- és bélműködés rendben tartására. Gyakran a szélütéssel együtt járó betegségeket is kezelni kell, így a szívelégtelenséget, ritmuszavarokat, magas vérnyomást és tüdőgyulladást. Mivel hangulatváltozások, főként depresszió kísérik a szélütést, a családnak és a barátoknak tájékoztatniuk kell a kezelőorvost, ha úgy tűnik, hogy a beteg hangulata nyomottá válik. A depresszió gyógyszerrel vagy pszichoterápiával kezelhető.
| sreoke ketelése
2023-11-13 18:09:02
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop