A túlórázás fokozza a stroke kockázatát

Napi több mint tíz óra munka évente legalább ötven napon át növeli az agyvérzés kockázatát francia tudósok új tanulmánya szerint.

stroke, túlóra | InforMed Hírek16   InforMed | Glanz, J.

A kockázat azoknál volt a legnagyobb, akik több mint egy évtizeden át túlóráztak rendszeresen - állapította meg az amerikai kardiológus társaság (AHA) lapjában, a Stroke-ban frissen megjelent tanulmány.

A francia orvostudományi kutatóintézet (INSERM), két kórház és két egyetem kutatói több mint 143 ezer felnőtt munkára, dohányzásra, nemre és életkorra vonatkozó adatait elemezte.

A résztvevők egyharmada túlórázott, tíz százalékuk egy évtizeden át, vagy még hosszabb ideig. Összesen 1224 ember szenvedett stroke-ot.

Megállapították, hogy a túlórázóknál átlagosan 29 százalékkal nőtt a stroke kockázata, azok közül, akik tíz évig vagy tovább túlóráztak, 45 százalékkal gyakrabban szenvedtek stroke-ot. Nem vizsgálták azok adatait, akik már a túlórázás előtt kaptak stroke-ot, valamint a részmunkaidőben dolgozókat sem.

"Váratlanul ért bennünket, hogy a tíz évnél hosszabb időn át tartó napi túlmunka és a stroke összefüggése erősebb volt az ötven alattiak körében, ennek megértéséhez azonban további kutatás szükséges" - mondta az egyik szerző.

Egy 2015-ös tanulmány, amely a The Lancet című brit orvostudományi folyóiratban jelent meg és korábbi vizsgálatok eredményeit elemezte, szintén összefüggést talált a túlórázás és a stroke kockázata között.
| stroke, túlóra
2019-06-23 14:22:37

Web Design & Development Prowebshop