Friss gyümölcsök: szívroham és stroke

A friss gyümölcsök rendszeres fogyasztása jelentősen csökkentheti a szívroham és az agyérkatasztrófa kockázatát - derült ki egy kínai népességet vizsgáló új tanulmányból, mely a New England Journal of Medicine című folyóiratban jelent meg.


Az Oxfordi Egyetem és a Kínai Orvostudományi Akadémia szakemberei hét évet felölő halálozási és kórházi adatokat elemezve követték figyelemmel félmillió felnőtt egészségi állapotának változását. A kutatóknak azért esett a választása Kínára, mert a kelet-ázsiai országban sokkal kevesebb friss gyümölcsöt fogyasztanak, mint például Nagy-Britanniában, vagy az Egyesült Államokban.

A tanulmány résztvevői nem küzdöttek szív- és érrendszeri betegségekkel, és nem kaptak vérnyomáscsökkentő kezelést a vizsgált időszak elején.

A kutatók megállapították, hogy Kínában a gyümölcsök - főleg az alma és a narancs – fogyasztása - erősen összefügg olyan tényezőkkel, mint az iskolázottság, az alacsony vérnyomás és vércukorszint, valamint a nemdohányzás.

A kutatók szerint napi 100 gramm gyümölcs elfogyasztása nagyjából egyharmaddal kevesebb szív- és érrendszeri betegség okozta halálozással járt a férfiaknál és a nőknél egyaránt.

"A gyümölcsfogyasztás és a kardiovaszkuláris betegségek kockázata közötti kapcsolat a jelek szerint Kínában erősebb, mivel itt sokan még mindig kevés gyümölcsöt esznek, összehasonlítva a magas jövedelmű országokkal, ahol a napi gyümölcsfogyasztás jóval elterjedtebb" - mondta a tanulmány egyik szerzője.

A tanulmány arra is felhívta a figyelmet, hogy Kínában szinte csak nyersen fogyasztják a gyümölcsöket, míg a magas jövedelmű országokban leginkább feldolgozott formában kerülnek az asztalra.

Kapcsolódó rovatok:
Koszorúérbetegségek (angina, infarktus, szívhalál, kockázat)


| gyümölcsfogyasztás, kardiovaszkuláris betegség, szívroham, stroke
2016-04-09 11:40:28


A gyakori szaunázás előnyei

A hetente többször szaunázó embereknél a szélütés kockázata akár 61 százalékkal is csökken, állapították meg a Kelet-Finnországi Egyetem az Innsbruck-i Orvosi Egye...


Légszennyezés: stroke és infarktus

Súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak a levegőben szálló, például a járművek által kibocsájtott szennyező nanorészecskék: belélegezve a tüdőbe és a vérk...


A diétás üdítők újabb veszélye

A mesterséges édesítőszereket tartalmazó üdítők háromszorosára növelhetik az stroke és a demencia (időskori elbutulás) kockázatát - figyelmeztetnek kutatók az Amer...


Szépségszalon-szindróma: miután fodrásznál járt, agyvérzést kapott egy brit férfi

Súlyos következményekkel járt egy 45 éves brit férfi számára a hajvágás: a hajmosáskor valószínűleg olyan mértékben megnyúlt a nyaka, hogy két nappal később agy...


Vérrögoldás, stroke: eredmények

Az elmúlt nyolc évben meghétszereződött Magyarországon az olyan stroke-os betegek száma, akiken trombolízist, azaz vérrögoldást hajtottak végre.


hirdetés