Húszéves a nemzeti stroke program

A nyolcvanas évek végén indult nemzeti stroke programnak köszönhetően az elmúlt húsz évben jelentős eredményeket értek el a stroke kezelésében, azonban vannak e téren még tennivalók - mondta Nagy Zoltán, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKITI) főigazgatója Budapesten.

stroke, agyvérzés, vérrög | MTI Hírek11
A jubileum alkalmából rendezett szakmai konferencia után tartott sajtótájékoztatón a professzor kiemelte, a kezdetekben négy célkitűzés szerepelt a programban; a prevenció megszervezése, a lakosság felvilágosítása, az orvosok továbbképzése és a stroke központok kialakítása.

Ezek a célok az évek alatt megvalósultak, a különböző agyi vérellátási katasztrófák gyakorisága jelentősen csökkent, ugyanakkor a fiatal lakosság körében a stroke előfordulása rendkívül magas, három-négyszerese a nyugat-európainak.

A betegutak viszonylag megszervezettek, de még mindig vannak késedelmek az akut ellátás területén - jelezte Nagy Zoltán, hozzátéve, a mentőszolgálat és a fogadó osztályok működését javítani kell, és szükséges egy úgynevezett stroke regiszter elindítása, fenntartása, továbbá az előrelépéshez bizonyos finanszírozási módosításokra is szükség lenne.

Bereczki Dániel, a Magyar Stroke Társaság elnöke egy adatbázist ismertetve azt mondta, összehasonlítva Budapest egyik jómódú és egyik legszegényebb területét, azt tapasztalták, hogy a szegényebb régiókban a stroke mintegy hét évvel korábban jelentkezik, és a két kerület életmódbeli kockázati tényezőiben is jelentős különbségek vannak az alkoholfogyasztás, a dohányzás és a nem kezelt magas vérnyomás tekintetében.

Csiba László, a Debreceni Neurológiai Klinika igazgatója arról beszélt, hogy a stroke ellátásában az időtényező a legfontosabb. Lehetőség szerint olyan helyre kell vinni a beteget, ahol egyből el tudják kezdeni a kezelést. Egy új amerikai irányelv szerint a kórházba érkezéstől számítva hatvan perc elteltével el kell kezdeni valamilyen kezelést.

Harcos Péter, a Szent Imre Kórház neurológus szaktanácsadó főorvosa is azt emelte ki, hogy nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a lehető leghamarabb el kell kezdeni a terápiát. Mint mondta, a késedelem oka leginkább az, hogy a lakosság többsége nincs tisztában a stroke tüneteivel, ezért a laikusok tájékoztatása is fontos feladat.

| stroke, agyvérzés, vérrög
2014-11-29 17:54:04


A gyakori szaunázás előnyei

A hetente többször szaunázó embereknél a szélütés kockázata akár 61 százalékkal is csökken, állapították meg a Kelet-Finnországi Egyetem az Innsbruck-i Orvosi Egye...


Légszennyezés: stroke és infarktus

Súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak a levegőben szálló, például a járművek által kibocsájtott szennyező nanorészecskék: belélegezve a tüdőbe és a vérk...


A diétás üdítők újabb veszélye

A mesterséges édesítőszereket tartalmazó üdítők háromszorosára növelhetik az stroke és a demencia (időskori elbutulás) kockázatát - figyelmeztetnek kutatók az Amer...


Szépségszalon-szindróma: miután fodrásznál járt, agyvérzést kapott egy brit férfi

Súlyos következményekkel járt egy 45 éves brit férfi számára a hajvágás: a hajmosáskor valószínűleg olyan mértékben megnyúlt a nyaka, hogy két nappal később agy...


Vérrögoldás, stroke: eredmények

Az elmúlt nyolc évben meghétszereződött Magyarországon az olyan stroke-os betegek száma, akiken trombolízist, azaz vérrögoldást hajtottak végre.


hirdetés