Kártya és a stroke rehabilitáció

Az egyszerű kártyajátékok is segíthetnek a stroke-on átesett betegek állapotának javulásában - állapították meg kanadai kutatók. A tanulmány a Lancet Neurology című folyóiratban jelent meg.

stroke, agyvérzés, vérrög, kártyajáték, rehabilitáció | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A kutatók azt vizsgálták, hogy a stroke-os betegek rehabilitációjában egyre szélesebb körben alkalmazott virtuális valóság játékok hatékonyabbak-e a felső végtagok mozgásképességeinek javításában, mint a hagyományos játékok.

A kanadai kutatók 141 olyan beteget vontak be a tanulmányba, akik a közelmúltban estek át stroke-on, és egyik vagy mindkét felső végtagjuk megbénult. A betegek felét véletlenszerűen kiválasztva Wii-vel fejlesztették, a többiek pedig hagyományos játékokat játszottak, például kártyáztak.

Az összes beteg megkapta a szokásos stroke-os utókezelést, két hét alatt tíz alkalommal egy-egy óráig játszottak Wii-vel illetve kártyáztak. A kutatók szerint mindkét csoport mozgási képességei jelentősen javultak a második hét végére, majd ezt tapasztalták négy héttel később is.

"Mindannyian szeretjük az új technológiát, és általában az új technológiát jobbnak gondoljuk, mint a régi módszereket, de ebben a tanulmányban arra az eredményre jutottunk, hogy az egyszerű rekreációs tevékenységek, amelyeket bárhol végezhetünk, legalább olyan hatékonyak lehetnek, mint a technológia" - mondta a szerző.

| stroke, agyvérzés, vérrög, kártyajáték, rehabilitáció
2016-06-28 23:39:59


A gyakori szaunázás előnyei

A hetente többször szaunázó embereknél a szélütés kockázata akár 61 százalékkal is csökken, állapították meg a Kelet-Finnországi Egyetem az Innsbruck-i Orvosi Egye...


Légszennyezés: stroke és infarktus

Súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak a levegőben szálló, például a járművek által kibocsájtott szennyező nanorészecskék: belélegezve a tüdőbe és a vérk...


A diétás üdítők újabb veszélye

A mesterséges édesítőszereket tartalmazó üdítők háromszorosára növelhetik az stroke és a demencia (időskori elbutulás) kockázatát - figyelmeztetnek kutatók az Amer...


Szépségszalon-szindróma: miután fodrásznál járt, agyvérzést kapott egy brit férfi

Súlyos következményekkel járt egy 45 éves brit férfi számára a hajvágás: a hajmosáskor valószínűleg olyan mértékben megnyúlt a nyaka, hogy két nappal később agy...


Vérrögoldás, stroke: eredmények

Az elmúlt nyolc évben meghétszereződött Magyarországon az olyan stroke-os betegek száma, akiken trombolízist, azaz vérrögoldást hajtottak végre.


hirdetés