Légszennyezés: stroke és infarktus

Súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak a levegőben szálló, például a járművek által kibocsájtott szennyező nanorészecskék: belélegezve a tüdőbe és a vérkeringésbe jutnak, ahol növelik a szívroham és a szélütés kockázatát - közölték az Edinburghi Egyetem kutatói a ACS Nano című szaklapban.

szívroham, szívroham, szélütés, légszennyezés | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A szakértők ártalmatlan, nagyon finom aranyrészecskéket használtak kutatásuk során, hogy első alkalommal kövessék végig, mi történik, ha az emberek belélegzik ezeket a nanorészecskéket, hogyan haladnak át a tüdőn és jutnak be a vérbe.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint a kültéri levegő szennyezettsége városokban és vidéken világszerte három millió ember korai halálát okozta 2012-ben.

Régóta ismert tény, hogy a légszennyezettség növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát, mostanáig azonban a kutatók nem tudták, hogyan.

A kutatók speciális technikát alkalmazva követték az ártalmatlan arany nanorészecskék útját, melyeket az önkéntes résztvevők belélegeztek. Megállapították, hogy a nanorészecskék 24 óra alatt képesek a tüdőből a vérkeringésbe vándorolni és három hónappal később is észlelhetők.

A kutatók műtéti úton eltávolított plakkokat is elemeztek stroke kockázatú embereknél. Megállapították, hogy a nanorészecskék gyakran felhalmozódnak az erek belsejében növekvő zsíros lerakódásokban, így okoznak szívrohamot és agyvérzést.

| szívroham, szélütés, légszennyezés
2017-04-28 21:46:23