Öt módszer a stroke megelőzésére

Azoknál, akiknek normális a vérnyomásuk – 120/80 alatt – fele akkora a stroke kockázata, mint a magas vérnyomásban szenvedőknek. A magas vérnyomás minden eret károsít, hajlamosít a rögképződésre.

| InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: sxc.hu  
Az 55 év fölötti nőknél gyakoribb a magas vérnyomás, mint férfiak esetében. Ennek oka valószínűleg az, hogy náluk már nem érvényesül az ösztrogén védő hatása.

Bemutatunk néhány módszert a vérnyomás karbantartására.

Mozogjunk rendszeresen

Egy finn vizsgálatban, mely több mint 47 ezer résztvevő bevonásával készült, a stroke alacsonyabb kockázata a mérsékelt és intenzív testedzéssel összefüggést mutatott. A mozgás erősíti a szívet, ezáltal csökkenti a vérnyomást, minél erősebb tehát a szív, annál könnyebben pumpálja a vért a szervezetben. A mozgás emellett a diabétesztől és a magas koleszterinszinttől is megóv.

Igyunk mértékkel

Még nem teljesen világos a kutatók előtt, miért emeli az alkohol a vérnyomást és fokozza ezáltal a stroke kockázatát, de a cincinnati egyetem kutatói kimutatták, hogy ha valaki napi két italnál többet fogyaszt, hajlamos lehet az agyvérzés egy különösen életveszélyes formájára, amely elsősorban a premenopauza korában levő nőket érinti. Az alkoholfogyasztás mértékével együtt nő az ischemiás stroke kockázata is.

Ügyeljünk a testsúlyunkra

Fokozza a stroke kockázatát, ha valaki 18 éves kora után akár 10 kilót is fölszed.

Étkezzünk egészségesen

A telített zsírokban gazdag ételek emelik a koleszterinszintet. A koleszterin hozzátapad az érfalhoz, a vér pedig ezeken a helyeken fokozottan hajlamos a rögképződésre. Magas vérnyomást okoz a túlzott konyhasó bevitel is. A stroke kockázatának csökkentésére fogyasszunk naponta legalább ötször zöldséget, gyümölcsöt.

Tegyük le a cigarettát

A stroke kockázata két évvel a leszokás után már jelentősen lecsökken, öt év múlva a nemdohányzók szintjén van. Nőknél napi egy doboz elszívása fokozza a magas vérnyomásra való hajlamot, a szív- és érrendszer nikotin és szénmonoxid okozta károsodása a növeli stroke kockázatát.

| vérnyomás, stroke, gutaütés, megelőzés, életmód
2022-08-19 10:58:16
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop