Vérrögoldás, stroke: eredmények

Az elmúlt nyolc évben meghétszereződött Magyarországon az olyan stroke-os betegek száma, akiken trombolízist, azaz vérrögoldást hajtottak végre.

vérrögoldás, stroke, trombolízis, trombolízis | InforMed Hírek14   InforMed | Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar

Magyarországon körülbelül tízpercenként visznek kórházba valakit stroke miatt, és óránként egy beteg meghal, Dr. Bereczki Dániel, a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának igazgatója szerint.

Az elmúlt három évtizedben jelentősen javultak a statisztikák és a betegek kilátásai is. Az elmúlt hat évben 300-350-ről 2000 fölé emelkedett azon betegek száma, akiknél trombolízist végeztek, az ország 38 stroke centrumában. A Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikáján is rendszeresen végzik ezt a beavatkozást. Ilyenkor nagyon fontos tényező az idő, mert a trombolízist a stroke kezdetétől számított 3 órán belül lehet csak elvégezni.

Ha nem ismerik fel idejében a tüneteket, és nem kezdik el a vérrögoldás, többnyire visszafordíthatatlan károsodások jelentkeznek.

A félrehúzódó száj, a beszédelakadás, a féloldali végtagbénulás szélütésre utal, ilyenkor azonnal mentőt kell hívni. A végzetes kimenetelű stroke-ok esetében egyértelmű javulás tapasztalható, hiszen míg 1980-ban 100 ezer lakosból 240 halt meg stroke-ban, addig mára ez a szám körülbelül 100-ra csökkent, de még ez a szám is háromszor annyi, mint Ausztriában, mondja Dr. Bereczki Dániel

Ha mindenki kezeltetné a magas vérnyomását és leszokna a dohányzásról, fele annyian halnának meg szélütésben, mint most.

A kockázatok két csoportra oszthatók. Egyrészt vannak olyan betegségek – pl. magas vérnyomás, szívbetegség, magas vérzsír szint, cukorbetegség, amelyek növelik a stroke kockázatát, de sokat számít az életmód is: a cigaretta mellett a stressz, az elhízás, a kevés mozgás és a nem megfelelő táplálkozás is növeli a rizikót.

| vérrögoldás, stroke, trombolízis
2016-11-30 10:53:22
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop