Legutóbbi cikkek

Megbízhatóbb volt az AI a stroke felismerésében, mint a diszpécserek

Egy mesterséges intelligencia (AI) segítségével működő eszköz felülmúlta a segélyhívásokat fogadó diszpécsereket a stroke-os betegek felismerésében – derül ki egy új tanulmányból.


Moyamoya betegség

A Moyamoya-betegség egy ritka érrendszeri (érrendszeri) rendellenesség, amelyben a koponya nyaki artériája elzáródik vagy beszűkül, ami csökkenti az agy véráramlását. Ezután apró vérerek alakulnak ki az agy alján, hogy megpróbálják ellátni az agyat vérrel.


Agyállomány vérzés

A szélütés egyik fajtája, amely az agyszövetbe történő bevérzést jelent.


Öt módszer a stroke megelőzésére

Azoknál, akiknek normális a vérnyomásuk – 120/80 alatt – fele akkora a stroke kockázata, mint a magas vérnyomásban szenvedőknek. A magas vérnyomás minden eret károsít, hajlamosít a rögképződésre.


A stroke a reggeli órákban a legvalószínűbb

A legújabb kutatási eredmények szerint a stroke, csakúgy, mint az infarktus leginkább a reggeli órákban következik be. 11 816 stroke-ot vizsgáló 31 tanulmány szerint az agyérgörcs 80 %-kal valószínűbb reggel 6 és déli 12 között, mint a nap más szakaiban. Ez áll az agyvérzésekre is, csakúgy, mint az agyérgörcsökre és -embóliákra.


A stroke tünetei

A szélütés (stroke) az agyszövet elhalása, mely létrejöhet az agy elégtelen vérellátása és oxigénhiány következtében, vagy agyvérzés okozta szövetelhalás következményeként.


A túlórázás fokozza a stroke kockázatát

Napi több mint tíz óra munka évente legalább ötven napon át növeli az agyvérzés kockázatát francia tudósok új tanulmánya szerint.


A stroke 10 legfontosabb tünete

Stroke esetén elengedhetetlen a sürgősségi beavatkozás. Minél hamarabb kerül valaki orvoshoz, annál kisebb az esélye a maradandó agykárosodásnak. Általában az első 3-4 óra kritikus, ez idő alatt kell megkezdeni a kezelést.


Légszennyezés: stroke és infarktus

Súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak a levegőben szálló, például a járművek által kibocsájtott szennyező nanorészecskék: belélegezve a tüdőbe és a vérkeringésbe jutnak, ahol növelik a szívroham és a szélütés kockázatát - közölték az Edinburghi Egyetem kutatói a ACS Nano című szaklapban.


Vérrögoldás, stroke: eredmények

Az elmúlt nyolc évben meghétszereződött Magyarországon az olyan stroke-os betegek száma, akiken trombolízist, azaz vérrögoldást hajtottak végre.


1 | | | | |

Web Design & Development Prowebshop