Legutóbbi cikkek

Az emberi agy tíz rejtélye

Az alábbiakban az emberi aggyal, illetve a gondolkodással és a memóriával összefüggő néhány érdekes kérdésére kapunk magyarázatot.


Mit jelent az, hogy valakit „mesterséges kómában” tartanak?

Mi is az a mesterséges kóma? A sérülést követő néhány napban a szervezet kijavító mechanizmusának részeként duzzanat vagy más reakciók léphetnek fel. – Az agyban ez a folyamat azonban kárt okozhat.


Visszatért a vigil kómából 15 év után

Visszanyerte eszméletét egy 15 éve vegetatív állapotban lévő 35 éves francia férfi, aki egy gépkocsibaleset miatt került kómába.


Romlott a kómában fekvő Ariel Saron állapota

Jelentős mértékben romlott az évek óta kómában fekvő Ariel Saron izraeli volt kormányfő állapota - közölte az izraeli tízes tévécsatorna szerda este.


Szójaszósz túladagolásától esett kómába egy fiatalember

A szójaszósz túladagolásától, csaknem egy liter elfogyasztásától esett kómába egy 19 éves fiatalember, aki a szervezetébe jutott nagy mennyiségű só miatt került életveszélyes állapotba.


Vegetatív állapotúnak vélt betegekről mutatták ki, hogy tudatuknál vannak

Elektroenkefalográfiás készülék (EEG) segítségével sikerült megállapítaniuk kanadai orvosoknak, hogy véglegesen vegetatív állapotúként diagnosztizált páciensek valójában tudatában voltak az őket körülvevő világnak.


Kezelés mágneses mezővel kómában

Egy fiatal amerikai férfi egy évig volt autóbaleset utáni kómában, de mágneses mezővel végzett kezelések eredményeképpen néhány szót már ki tud mondani. A chicagói tudósok további kutatásokat folytatnak az ígéretes kezdetek után. Nehéz azonban előre megmondani, melyik agykárosult beteg állapota javulhat a kómában, azaz a „tartós vegetatív állapotban” végzett mágneses kezelés hatására.


Az agy elektromos ingerlése magához téríti az öntudatlan beteget

Az agy ingerlése beültetett elektródák segítségével (DBS) reményt jelent a kómás betegek és hozzátartozóik számára, jelentik amerikai orvosok. A módszer lényegéről a lap alján olvashatnak.


Kóma

A lengyel férfi kómából történt csodával határos felébredéséről szóló bulvárhír sokak hitetlenkedését kiváltotta. Ritka, de nem egyedülálló ez az eset.


Ébredés húszéves kómából

Egy férfi, aki közel húsz éven át alig volt öntudatánál, újra tud beszélni, és részlegesen mozogni is, mert az agyában újra kialakultak az idegösszeköttetések.


1 |

Web Design & Development Prowebshop