Főoldal » Betegségek » Idegrendszeri betegségek » Agydaganatok, gerincvelődaganatok »

Glioblastoma: jobb a lézerkezelés

Átlagosan két hónappal hosszabbítja meg a betegek életét a glioblastoma elpusztítására alkalmazott lézerkezelés a kemoterápiához képest kiújuló tumor esetében - állapították meg a Washington Egyetem orvostudományi karának kutatói. A tanulmány a Neurosurgery című szakfolyóiratban jelent meg.


Az agydaganatok

Ha valaki azzal szerez tidomást, hogy agydaganata van, többnyire úgy érzi, vége a világnak. Az elmúlt évtized orvosi-technikai fejlődésének egyik nagyon jelentős része, a bonyolultabb számítógépes rendszerek és vizsgálóeszközök az idegsebészetben kerültek először bevezetésre.


Mobil és agydaganat – valóban?

Egy olasz bíróság elismerte, hogy kapcsolat volt egy jóindulatú daganat kialakulása és a mobiltelefon használata között. Az eddigi tudományos kutatások alapján ez nem bizonyított.


Kedvező mellékhatás

Az agydaganat lézeres kezelésének pozitív mellékhatásaként azonosították amerikai idegsebészek a vér-agy gát lebomlását, ami szerintük új kezelési lehetőségeket jelenthet a halálos betegséggel küzdő páciensek számára.


Agydaganat kezelés poliovírussal

Az áttörésnek minősített gyógymódok listájára vette fel az amerikai gyógyszerfelügyelet az észak-karolinai Duke Egyetem kísérleti módszerét az agydaganat egyik formájának, az agresszív glioblasztómának a kezelésére.


A gyakori fogröntgen emeli az agytumor kockázatát

Nagyobb valószínűséggel alakul ki egy jóindulatú agydaganattípus azoknál, akiknél gyakran készítenek fogászati röntgent - állapították meg amerikai kutatók.


Azonnal hatásos gyógyszer agydaganat ellen

A John s Hopkins-egyetem kutatói olyan technikát fejlesztettek ki, amely az emberi agy ráksejtjeibe fagyasztva szárított (liofilizált) nanorészecskék segítségével juttatja be a genetikai anyagot, így elkerülhető a vírus által közvetített génterápia alkalmazása, ennél ugyanis biztonsági aggályok merültek fel.


Nem félnek a mobiltelefon egészségkárosító hatásától

Bár tisztában vannak a WHO friss állásfoglalásával a mobilhasználat egészségügyi kockázatait illetően, tízből hét amerikai fogyasztó egyáltalán nem tervezi, hogy ennek hatására változtatna mobiltelefonálási szokásain.


Vírusfertőzés és agydaganatok

A tudósok már régóta keresik az összefüggést – több-kevesebb sikerrel – a vírusok és a rák között. Most az agydaganatról derült ki, hogy köze lehet egy vírusfajtához, az ún. cytomegalovírushoz.


Edward Kennedy ébren volt az agyműtét alatt

A Duke Egyetemen végzett műtét a szenátor orvosai szerint elérte célját: a daganat lehetséges legnagyobb részét eltávolították, hogy jobb eséllyel lehessen megkezdeni a kemoterápiát és a sugárkezelést.


Jimmy Carternél agyi melanómát állapítottak meg, sugárkezelést kap

Melanómát állapítottak meg Jimmy Carter volt amerikai elnöknél, a bőr pigmenttermelő sejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat megtámadta ...


Szülei szerint legyőzte a rákot a kórházból megszöktetett ötéves brit kisfiú

Szülei szerint legyőzte a rákot az ötéves Ashya King, akit szülei tavaly a brit hatóságokkal dacolva előbb Spanyolországba, majd egy prágai...


Életmentő agyműtétet hajtottak végre egy aranyhalon Ausztráliában

Daganatot távolítottak el egy aranyhal agyából ausztrál állatorvosok, hogy a "magas kockázatú" operáció révén megmentsék az állat élet...


Prágába érkezett protonkezelésre az Európát megjárt rákbeteg brit kisfiú

Különrepülővel Prágába érkezett hétfőn Ashya King rákbeteg ötéves brit kisfiú, akinek szülei a brit hatóságokkal és egy nemzetközi e...


Elhunyt Bajor Imre színművész

Életének 58. évében elhunyt Bajor Imre színművész - erősítette meg a művész haláláról szóló sajtóhíreket Hegedűs László, a csalá...


hirdetés