Eozinofil granuloma

eozinofil granuloma, műtét, daganat | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.
Kedves Doktornő ... vagyok, 27 éves. Ezelőtt 3 hónappal műtöttek koponya daganattal, eozinophil granulomával, mely a homlokcsonton j.o. helyezkedett el, a koronavarrat előtt 2 cm, a hajvonalban, átmérője kb. 2 cm-es volt. Műtét után az addigi hányinger, fejfájás és látászavar megszűnt. Egy hónappal ezelőtt újra jelentkezett a látászavar, de most nem térkiesés formájában, hanem jobb szemmel nézve duplázódik a tárgyak körvonala, fájdalmaim is vannak, melyek a koronavarrattól a járomcsontig, a halántékon át terjednek, legélesebb aszemfenéknél. Szemész szakorvoshoz fordultam, mindegyikük a műtétre hivatkozott, elváltozás nincs és egy éves türelemre intett. Műtét után semmilyen gyógyszert nem szedtem, most gyenge fájdalomcsillapítókat szedek. Az idegsebész orvos "normális"-nak véli az újból jelentkező fájdalmakat, de számomra nem teljes megoldás a fájdalomcsillapítók szedése. Kérdésem: milyen típusú daganat az eozinophil granuloma, kiújulhat-e és ha igen, milyen gyorsan? Köszönettel,

Az eozinofil granulomát az immunrendszer egyik sejttípusának felszaporodása okozza, 20 és 40 éves kor között. Általában csontokban jelentkezik, de 20%-uk a tüdőt is érintheti. Keletkezését azzal magyarázzuk, hogy az immunrendszer a betolakodó organizmusok eltávolítására törekszik, ha ezek megsemmisítése nem sikerül, akkor fallal veszi körül. Így keletkezik a granuloma, ha eozinofil sejtekből áll, akkor eozinofil granulomáról van szó.

A "csomó" spontán gyógyulhat, máskor azonban daganatellenes terápia, az Ön esetében műtét szükséges.

Sajnos kérdésére nem adható egyértelmű válasz. Ha csomót eltávolították, valószínű, hogy panaszait a műtéti hegesedés okozhatja, és később állapota javulhat. Mindenesetre kérje meg idegsebészét, hogy az Ön megnyugtatására vizsgálja ki ismételten.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| eozinofil granuloma, műtét, daganat
2002-07-11 15:05:53

Web Design & Development Prowebshop