Idegrendszer sugárkárosodása

Bár a daganat kezelése során megpróbálják megakadályozni az idegrendszer sugárkárosodását, az ilyen károsodások néha elkerülhetetlenek. A besugárzás okozta sérülés tünetei azonnal vagy lassan jelentkezhetnek, változatlanok maradhatnak vagy rosszabbodhatnak, és időlegesek vagy maradandók lehetnek. A tünetek néha hónapokig, évekig a sugárterápia befejezése után sem jelentkeznek.

rák, sugárkezelés, enkefalopátia, mielopátia | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
A sugárzásnak kitett agyban akut enkefalopátia alakulhat ki fejfájással, hányingerrel és hányással, aluszékonysággal, zavartsággal és egyéb idegrendszeri tünetekkel. Az akut enkefalopátia rendszerint röviddel az első vagy a második sugárdózis után jelentkezik, de néha 2-4 hónappal a befejezett sugárterápia után kezdődik. A tünetek általában csökkennek a sugárkezelés alatt, kortikoszteroidokkal (prednizolon) a javulás gyorsítható.

Az agykárosodás tünetei néha sok hónappal vagy évvel a sugárterápia után jelentkeznek. Az állapotot késői sugárkárosodásnak hívjuk. A tünetek között lehet folyamatosan rosszabbodó demencia, emlékezetkiesés, gondolkodási nehézség, érzékelési zavarok, személyiségváltozások és bizonytalan járás.

A nyak és a mellkas sugárterápiája radiációs mielopátiát okozhat, melyben a beteg a Lhermitte-jelet tapasztalhatja. Ez elektromos sokkhoz hasonló érzés, ami a nyakon vagy a háton kezdődik, általában a nyak előrehajlításakor, és lefelé nyilall a lábakba. A radiációs mielopátiának ez a típusa általában kezelés nélkül javul.

A radiációs mielopátiának egy másik formája hónapokkal-évekkel a sugárterápia után jelentkezik. Ez a típus gyengeséget, érzéskiesést és néha a Brown- Séquard-szindrómát okozza, ami a test egyik oldalának gyengeségével, valamint a másik oldal fájdalom- és hőmérséklet-érzékelésének elvesztésével jár. A test gyenge oldalán a beteg elveszítheti a helyzetérzékelését is (a kezek és a lábak helyzetének felismerési képessége anélkül, hogy látnánk őket). Ez a ritka betegség általában nem fejlődik vissza, és sok beteget bénulttá tesz.

A besugárzás helyéhez közel futó idegek majdnem mindig sérülnek. Például a tüdő vagy a mell besugárzása károsíthatja a karban futó idegeket, ami gyengeséget és érzéskiesést okoz. Az ágyék besugárzása a láb idegeit érintheti, ami hasonló tünetekhez vezet.

| rák, sugárkezelés, enkefalopátia, mielopátia
2009-02-16 10:34:11
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop