Hirdetés

Duplájára nőt az agydaganat túlélési ideje 30 év alatt

Kétszeresére nőtt az agydaganat legagresszívebb változatának túlélési ideje az elmúlt 30 évben - mutatták ki brit szakemberek.

agydaganat, glioblastoma multiforme agydaganat, GBM, prognózis, túlélés |

MTI Hírek 2011 ;8

Az új adatok szerint az ilyen betegek fele a diagnózis felállítása után is életben van, ez egy nemzedékkel ezelőtt még elképzelhetetlen volt: 30 éve kevesebb mint a glioblastoma multiforme agydaganatos (GBM) betegek egytizede élt hat hónapnál tovább.

A GBM agydaganat a leggyakoribb és egyben a legrosszabb prognózisú agydaganat. A betegek túlélési idejének növekedése egyértelműen a diagnózis és a kezelés javulásának következménye - olvasható a The Daily Telegraph napilap honlapján (ww.telegraph.co.uk).

A genetikai markerek úttörő kutatása elősegítheti a kezelés egyéni módjának meghatározását.

Roy Rampling, a Glasgow-i Egyetem professzora, aki az adatokat elemezte, a brit napilapnak elmondta, hogy van oka a derűlátásra ezen a területen. "Erősen hiszem, hogy a legjobb lehetőség a továbblépésre az, ha hangsúlyt fektetünk a laboratóriumi kutatásokra és a kisebb innovatív klinikai vizsgálatokra" - közölte.

Nagy-Britanniában évente 420 millió fontot (130 milliárd forint) költenek rákkutatásra. Ennek egy százalékát agydaganatok kutatására, amelyek évente 3400 ember halálát okozzák a szigetországban.

A GBM az agydaganatos betegségek 17 százalékát teszi ki, és a diagnosztizált betegek kevesebb mint 4 százaléka marad életben a betegség megállapítása után öt évvel.
agydaganat, glioblastoma multiforme agydaganat, GBM, prognózis, túlélés

2011-03-22 22:50:19

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop