Mobil és agydaganat – valóban?

Egy olasz bíróság elismerte, hogy kapcsolat volt egy jóindulatú daganat kialakulása és a mobiltelefon használata között. Az eddigi tudományos kutatások alapján ez nem bizonyított.

agydaganat, mobiltelefon használat, neurinoma | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A férfi egy nagyvállalatnál dolgozott, és a munkájához 15 év alatt napi három-négy órán át kellett a mobiltelefonját használnia. Most az észak-olaszországi Ivrea bírósága által meghozott ítélet szerint összefüggés van egy 57 éves férfinél kialakult neurinoma és a telefon használat között. Az ítélet nem jogerős.

A férfi 2010-ben kezdte a betegség tüneteit észlelni, olyan érzése volt állandóan, mintha bedugult volna a füle. Ezután diagnosztizálták nála a hallóidegből, illetve annak hüvelyéből kiinduló jóindulatú daganatot. A hallóideget el kellett távolítani, így a jobb fülére megsüketült.

A bíróság által felkért szakértő 23 százalékos egészségkárosodást állapított meg, és elrendelte, hogy a munkahelyi balesetek ügyében illetékes országos biztosító intézet (INAI) havi 500 eurós (156 ezer forint) kártérítést fizessen ki a részére.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére 2011-ben Lyonban összehívott tanácskozáson mintegy harminc szakértő vélte úgy, hogy a mobiltelefonálás rákkeltő lehet, és újabb vizsgálatokat követeltek a mobiltelefonok intenzív és tartós használatáról. Addig is a telefon kihangosítását, illetve az sms-ezést javasolták.

| agydaganat, mobiltelefon használat, neurinoma
2017-04-21 12:11:32
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop