Prágába érkezett protonkezelésre az Európát megjárt rákbeteg brit kisfiú

Különrepülővel Prágába érkezett hétfőn Ashya King rákbeteg ötéves brit kisfiú, akinek szülei a brit hatóságokkal és egy nemzetközi elfogatóparanccsal is dacolva, a gyermeket fél Európán keresztülutaztatva elérték, hogy az általuk legjobbnak ítélt, Nagy-Britanniában nem elérhető kezelést kapja meg.

rák, agydaganat, bulvár | MTI Hírek11
Az agydaganatban szenvedő gyermeket orvosi kísérettel szállították a dél-spanyolországi Málagából a cseh fővárosba, ahol egy két éve alapított speciális magánklinika az eddigi betegadatok ismeretében elvállalta a szülők által kívánt protonsugaras kezelést.

A kisfiút keddtől alapos vizsgálatoknak vetik alá a Prágai Proton Központban (PTC), és ha továbbra is alkalmasnak találják a kezelésre, a jövő héttől egyelőre harminc sugárzásból álló protonterápiának vetik alá.

A prágai orvosok úgy tudják, hogy az Angliában hat hete műtéten átesett fiú a szokásos szövődményeket mutatja, és állapota lassan javul.

A klinika főorvosa, Jan Stary 70 százalékra becsülte a gyermek gyógyulásának esélyét abban az esetben, ha nem képződnek áttétek, ha sikerül teljesen eltávolítani a daganatot, és nem merülnek fel egyéb problémák a vizsgálatok esetén.

A főorvos hangsúlyozta, hogy a protonkezelés nem hatásosabb a hagyományos sugárkezelésnél, a különbség csak annyi, hogy pontosabban veszi célba a daganatot és kevésbé károsítja a környező szöveteket, így megelőzhetők maradandó szervi károsodások.

A gyermek érdekében prágai klinika anélkül kezdi el a kezelést, hogy tisztázva lenne, ki fedezi az 1,8 millió koronába (20 millió forintba) kerülő kezelés költségeit. A szülők készek arra, hogy a gyógykezelés céljából eladják spanyolországi házukat, de elképzelhető, hogy végül a brit társadalombiztosítás megtéríti a költségeket.

A kezelést a protonközpontban végzik, de a gyermeket az attól 13 kilométerre fekvő Motol kórházban, az Európai Unió egyik legkorszerűbb egészségi intézményében helyezik el, mivel a cseh jogszabályok értelmében sugárkezelés kapó gyermek csak gyermekkórházban helyezhető el. A gyermeket az ingázás közben is mindig orvos kíséri majd.

Mivel a szülők Jehova tanúi, és felekezetük elutasítja a vérátömlesztést, a protonklinika csak akkor vállalja el a gyermek kezelését, ha a szülők írásos beleegyezésüket adják esetleges vérátömlesztéshez. Erre általában nem kerül sor, csak komplikációk esetén merülhet fel a szükségessége.

A Prágai Proton Központhoz hasonló létesítményekből csak mintegy tucatnyi működik az egész világon. Két éve létesült 125 millió euróból, a külföldi páciensektől 1,8 millió, a hazaiaktól 700 ezer koronát kérnek a kezelésért.

A kis Ashya sorsát nagy nemzetközi figyelem övezi azóta, hogy a szülők a múlt hónap végén az orvosok beleegyezése nélkül magukkal vitték az angliai Southampton kórházából, és a hatóságok nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellenük kiskorú veszélyeztetése címén. A sokakban visszatetszést keltő "hajtóvadászat" után a dél-spanyolországi Málagában tartóztatták le őket, ahova azért vitték autón a gyermeküket, hogy ottani házuk eladásából finanszírozzák külföldön a gyógykezelést, amelyet odahaza megtagadtak tőlük.

A szülők elszántsága mélyen megindította a brit közvéleményt, végül a hatóságok visszavonták a letartóztatási parancsot, sőt a maguk részéről engedélyezték a csehországi kezelést.

| rák, agydaganat, bulvár
2014-09-08 22:27:19
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop