ÚJ

A fertőzés elősegítheti agydaganat kialakulását

A felnőttkori agydaganatok bizonyos fajtáinak kialakulásában a fertőzés is szerepet játszhat, írják brit és holland kutatók az European Journal of Cancer című folyóiratban.


Az agydaganat célzott kezelése

Amerikai orvosok lehetővé tették az agydaganat egyik fajtájának, a glioblastomának az egyénre szabott, célzott kezelését.


Agydaganatok

Minden életkorban előfordulhatnak. Szövettanilag lehetnek ugyan jó- és rosszindulatúak, de - elhelyezkedésük miatt-még a jóindulatú daganatoknak is súlyos következményei vannak, mivel nyomást gyakorolnak a környező agyszövetekre.


Gerincvelődaganatok

A gerincvelői tumorok jó- vagy rosszindulatú szövetnövedékek a gerincvelőben. A gerincvelő tumorai lehetnek elsődlegesek (gerincvelőben erednek), vagy másodlagosak (a szervezet más részéről kiinduló tumorok metasztázisai). Sokkal kevésbé gyakoriak, mint az agytumorok, és gyermekekben ritkák.


Neurofibromatózis

A neurofibromatózis (von Recklinghausen-kór) örökletes betegség, amelyben a bőrben és a test más részein sok lágy, rendellenes idegszövet-növedék (neurofibróma) jelenik meg.


Idegrendszer sugárkárosodása

Bár a daganat kezelése során megpróbálják megakadályozni az idegrendszer sugárkárosodását, az ilyen károsodások néha elkerülhetetlenek. A besugárzás okozta sérülés tünetei azonnal vagy lassan jelentkezhetnek, változatlanok maradhatnak vagy rosszabbodhatnak, és időlegesek vagy maradandók lehetnek. A tünetek néha hónapokig, évekig a sugárterápia befejezése után sem jelentkeznek.


Agydaganatok kezelése

Az agytumorok kezelése azok helyétől és típusától függ. Ha lehetséges, műtétileg eltávolítják. Agykárosodás nélkül, vagy kevés károsodással sok daganat eltávolítható. Néhány daganat azonban olyan helyen növekszik, ahonnan az eltávolítás nehéz, vagy lehetetlen életfontosságú struktúrák károsítása nélkül.


Agydaganatok tünetei

A tüneteket az idegszövet pusztulása és az agynyomás fokozódása okozza. E tünetek mindenképpen megjelennek, akár jóindulatú, akár rosszindulatú az agydaganat. Ha azonban az agytumor távoli daganat metasztázisa, akkor fennállhatnak az alapbetegséggel kapcsolatos egyéb tünetek is. Például a tüdőrák vérköpéssel járó köhögést okozhat, vagy mellrák esetén csomó tapintható a mellben.


Agydaganatok

A jóindulatú agydaganat rendellenes, de nem rákos szövetszaporulat az agyban. A rosszindulatú agydaganat rákos folyamatot jelent, amely képes a szomszédos szövetekbe behatolni és azokat elpusztítani, vagy pedig más szervből tevődött át (metasztatizált) az agyba.


Agydaganatok diagnózisa

Agytumorra kell gondolni, ha a betegnek bármilyen, fent említett jellegzetes tünete van. Bár a fizikális vizsgálat során gyakran észlelhetők a rendellenes agyműködés tünetei, egyéb vizsgálatokat is kell végezni a diagnózis tisztázása érdekében.


| | | 4 |
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop